Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan’a yaptığı resmi ziyaret sonrası uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Düşürülen Rus jeti sonrası Rusya ile yaşanan krize dair değerlendirmede bulunan Davutoğlu, “Bu öyle bir psikolojik durum doğurdu ki her gün yeni açıklamalarla derinleşiyor. Psikolojik boyutu gittikçe artan bir krizle karşı karşıyayız” dedi.


‘BAŞKANLIK, TÜRKİYE’NİN BİRİNCİ GÜNDEM MADDESİ DEĞİL’

Başkanlık sistemine de değinen Davutoğlu, Türkiye’nin birinci gündem maddesinin bu olmadığını belirterek, “Çok konuşarak bunu bir ayrılık noktası olarak görmemek lazım” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, “Meclis’te muhalefetle konuşmamız lazım,” dedi.

‘SORUMLULUK KİMDEYSE YETKİ ONDA OLMALI’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, “Sorumluluk kimdeyse yetki onda olmalı” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Başkanlık sistemi meselelerinin hep beraber konuşulması gerektiğini belirterek, “Başkanlık ise net bir başkanlık. Parlamenter sistemse net  bir parlamenter sistem.

Şu anda birbirini anlayan insanlar olduğu için sistem yürüyor. Birinci gündem maddesi şu anda bu değil. AK Parti’nin tek başına yapabileceği birşey değil.

Meclis matematiği buna izin vermediğine göre, muhalefeti de çağıracağız ve gelin hiç bir ön koşul olmadan konuşalım, çocuklarımıza nasıl bir Türkiye bırakacağımızı konuşalım. Cumhurbaşkanı’nın söylediği  doğru. Sorumluluk kimdeyse yetki onda olmalı.

Türkiye’nin anayasası bozuk ama var olan anayasa bu. İşletmeye çalışıyoruz” dedi.