CHP İstanbul İl Başkanı Nebil İlseven dün istifa etti. Bir gün önce de CHP’nin Örgütlenme ve Örgüt Yönetimleri’nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin CHP belde, ilçe ve il başkanlıklarına 23 maddelik genelge gönderdi.

Peki İlseven neden istifa etti. Bazılarının yansıtmaya çalıştığı gibi “iş hayatına geri dönmek için” mi?

Gelin bu sorunun yanıtını arayalım…

GENELGEDE BİRLİK RUHU

CHP’nin Örgütlenme ve Örgüt Yönetimleri’nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, belde, ilçe ve il başkanlıklarına 23 maddelik bir genelge gönderdi.

Tekin, genelgesinde “Böyle bir ortamda iç kargaşadan medet uman kimi grupların ya da partilerin tuzağına düşmek CHP’lilere yakışmadığı gibi, CHP’lilerin bu tür kargaşalara, oyunlara gelmeyecek kadar zeki, güçlü, tutarlı, güvenilir oldukları da su götürmez bir gerçektir. Birlik ruhu, CHP’li olma ayrıcalığı gurur ve onur duyduğumuz özelliklerimizdendir. Bu hiç unutulmamalıdır” dedi.

Örgüte birlik ruhu çağrısı yapan Gürsel Tekin genelgesinde örgütlerin sekterlik yapmamasını da istedi.

PRATİKTE AYRIŞTIRMA

Gürsel Tekin parti içine birlik, beraberlik, kardeşlik nasihat eden genelge yayınlarken kendi yayın organı Gerçek Gündem’de yapılan yayınlarda kendilerinden farklı düşünenleri sert bir üslupla yıpratmayı ve ayrıştırmayı da sürdürüyor.

CHP İstanbul İl Başkanı Nebil İlseven’in istifası sonrası Gerçek Gündem’in yaptığı aşağıdaki haber, Gürsel Tekin’in CHP içindeki eski SHP kökenlileri dışlayan, Ercan Karakaş ve Murat Karayalçın gibi isimleri açıkça hedef alan bir politika izlediğini ortaya koyuyor.

İŞTE GERÇEK GÜNDEM’İN HABERİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Nebil İlseven görevinden istifa etti.

Gercek Gundem.com'un edindiği bilgiye göre İlseven'i istifaya götüren süreç şöyle gelişti:

53 gün önce İstanbul İl Başkanlığı'na atanan İlseven, ilk krizi İstanbul İl Yönetim Kurulu üyelerinin atanmasında yaşadı.

CHP Genel Merkezi'ne sunduğu yönetim kurulu listesindeki 11 isim veto yedi. İlseven'in sunduğu liste değiştirildi ve 10 kişi parti genel merkezi tarafından atandı.

İlseven, listenin onaylanacağı gün, kendisine yakın bir haber sitesine "listem onaylanmazsa istifa ederim" haberini sızdırttı. İlseven'in bu restine taviz vermeyen genel merkez ise listeyi istediği şekliyle geçirdi.

İlseven bunun üzerine listesine sokamadığı arkadaşlarını "danışman" adı altında, il başkan yardımcısı gibi konumlandırdı.

CHP Genel Merkezi ise İlseven'e 'tüzük hatırlatması' yaparak,"tüzükte yazılı olmayan görevlendirmeleri yapma" talimatı verdi.

Bu krizin ardından İlseven'den genel seçimlere ilişkin çalışma taslağı sunması istendi ancak İstanbul İl Başkanı bu taslağı hazırlayamadı.

İlseven'in bu başarısızlığının ardından CHP Genel Merkezi, kendisine mesafe koydu ve toparlanması için süre verdi.

İlseven ise pazartesi günü yakın çalışma arkadaşlarına "bu iş olmuyor" diyerek istifa edeceğini açıkladı.

İlseven saat 17:00 sıralarında istifa etti. Yazılı istifasını salı günü CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'e iletecek olan İlseven'in yeniden iş hayatına döneceği öğrenildi.

Murat Karayalçın ve Ercan Karakaş etkisi

Öte yandan, CHP İstanbul İl Başkanı Nebil İlseven'in genel merkez ile arasında başlayan sorunların, eski SHP'li Ercan Karakaş ve Murat Karayalçın ile yakınlaşmasının ardından başladığı öğrenildi.

Ercan Karakaş'ın önderlik ettiği bir grup İstanbul'da sık sık toplantılar yapmaya başladı. CHP içinde eski SHP'lileri bir araya getirmeye çalışan gurup bir süre sonra Karayalçın'dan da destek almaya başladı.

Karayalçın geride bıraktığımız hafta, İstanbul'a gelerek, Zeytinburnu'da Nebil İlseven'in de olduğu bir toplantıya katıldı.

Karakaş, Karayalçın ve İlseven CHP içinde siyaset yapmayan eski SHP'lilerle sık sık buluşmaya başladı. Bu görüşmeler sonrası Nebil İlseven, İstanbul'daki 11 ilçe başkanını görevden düşürmenin yollarını aradı.

Genel merkez tarafından yakından takip edilen bu sürece müdahale edilmedi. Gelişmeleri dikkatle izleyen genel merkez yönetimi, İlseven'in ne yapmaya çalıştığını anlamaya gayret etti.

İlseven'in, Murat Karayalçın, Ercan Karakaş ve Mehmet Sevigen'e yakınlığı ile bilinen, Avukat Zeynel Öztürk'ten etkilendiği ve 12 Haziran'da yapılacak seçim sonrasına hazırlık yaptığı görüldü.

İlseven'in bazı ilçe başkanlarına "sizinle 12 Haziran'dan sonra görüşeceğiz" demesi ise genel merkez tarafından not edildi.

İlseven'in ilçe başkanlarıyla yaşadığı bu diyaloğun genel merkeze yansıması ise istifa sürecini hızlandırdı.

Gercek Gundem.com'a ulaşan bilgiye göre, Karayalçın ve Karakaş'tan etkilenen İlseven'in ilçe başkanlarını görevden alamayacağını anlamış olması da istifa kararında etken oldu.

İlseven'in yakın çevresine "genel merkez beni ciddiye almıyor" dediği öğrenildi.


GERÇEK GÜNDEM'İN YUKARIDAKİ YAZDIKLARINA YALANLAMA BURADA >>>