CHP’li Sezgin Tanrıkulu, AKP iktidarı döneminde faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmadığını, aksine üstünün örtüldüğünü belirterek, 2002-2015 yılları arasındaki 13 yıllık dönemde 227 yeni faili meçhul cinayet işlendiğine dikkati çekti

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, faili meçhul cinayetlerle ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde, faili meçhul cinayetlerin her yönüyle kapsamlı bir araştırmaya tabi tutularak araştırılması ve cinayetlerin arkasındaki sorumluların ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti.

BirGün'de yer alan habere göre Tanrıkulu, önergesinde, 1 Kasım seçimleri öncesinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Van’da mitinginde, 1990’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle özdeşleyen “beyaz toros” anımsatması yaptığına, “AKP iktidardan indirilirse bölgede beyaz torosların dolaşacağını” söylediğine dikkati çekti.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından sonra da devam eden faili meçhul cinayetlerin özellikle son bir yılda hızlı bir artış gösterdiğini vurgulayan Tanrıkulu, özetle şunları kaydetti:

AKP İKTİDARINDA 13 YILDA 227 FAİLİ MEÇHUL

AKP Hükümetleri döneminde 2002-2015 yılları arasında 227 yeni faili meçhul cinayet yaşanmıştır. 16 Ağustos 2015 tarihinde başlayıp aylarca devam etmiş sokağa çıkma yasakları boyunca da çok sayıda faili meçhul cinayet işlenmiş, cenazeler sokak ortasında bırakılmış, bebekler kurşunlara hedef yapılmıştır. 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Dört Ayaklı Minare’nin kurşunlanmasına tepki olarak gerçekleştirilen basın açıklaması sırasında başından vurularak öldürülmüş ve bu cinayetin sorumluları hala ortaya çıkarılmamıştır. Elçi cinayetinden sonraki delil karartma girişimleri ve sürecin işleyişinin, 1990’larda işlenen siyasi cinayetlerden hiçbir farkı olmadığını, faillerin yine korunup kollandığını ortaya koymaktadır.

FAİLLER KORUNUYOR 

Devlet, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde gerçekleşen her türlü cinayetten, ölümden, yaşam hakkı ihlalinden doğrudan sorumludur. Kişilerin can güvenliğini sağlamak, faili belli veya meçhul cinayetleri önlemek Devletin öncelikli görevlerinden biridir. Ancak ne yazık ki göz göre göre gerçekleşen cinayetlerin önü alınmamakta, failler de sistematik olarak korunmaktadır.

MUMCU CİNAYETİ 

Uğur Mumcu 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara'da evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirmiştir. AKP Hükümetleri döneminde faili meçhul cinayetler aydınlatılmamış, aksine üstü örtülmeye çalışılmıştır. AKP Hükümeti 10 yıl önce “ucu nereye dokunursa dokunsun” diyerek faili meçhul cinayetlerin aydınlatılacağı konusunda açıklama yapmış, ancak, faili meçhul cinayetlerin failleri Ankara’nın dehlizlerinde kaybettirilmiştir.

SORUMLU HESAP VERMEDİ 

1990’lı yılların faili meçhul cinayetleriyle ilgili açılan davaların tümü nakledilmiş ve sorumluların çoğunluğu beraat ettirilmiştir. AKP döneminde işlenen faili meçhul cinayetlerin hiçbiri aydınlatılmamış, sorumlular hesap vermemiştir. Faili meçhul cinayetler her yönüyle, kapsamlı bir araştırmaya tabi tutulmak durumundadır. Bu olayları araştırmak ve cinayetlerin arkasındaki sorumluların ortaya çıkarılması