CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili  Erdal Aksünger, erken seçim kararını değerlendirdi. Yaklaşık bir buçuk yıldır Edirne Cezaevi’ne bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaşı geçtiğimiz aylarda ziyaret eden CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi  Erdal Aksünger, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kürt seçmenin kilit rol oynayacağını belirterek, “Burada tabiatı HDP ile uyabilecek tek parti CHP gibi gözüküyor. HDP ile ittifak yapmak veya ortak ilkelerde buluşmak bir problem olmamalı bence” dedi.

 Diren Yurtsever’e konuşan Aksünger, ekonominin kötüye gitmesi, muhalefetin henüz cumhurbaşkanı adayı belirlememesi ve İYİ Parti’nin seçime girmesini istemedikleri için AK Parti ve MHP’nin erken seçimin 24 Haziran’da yapılması konusunda uzlaştıklarını ileri sürdü. 

CHP İzmir Milletvekili  Erdal Aksünger'in Mezopotamya Ajansı’ndan yer alan söyleşisi şöyle: 

‘TABİATI UZLAŞACAK TEK PARTİ HDP’ 

Aksünger, CHP’nin HDP ile ittifak iddialarına ilişkin şöyle konuştu: “HDP’nin ittifakın dışında tutulması mevzu bahis değil. Belki söylemde olmadığı için öyle düşünülüyor. HDP’nin barajı aşacağını düşünürsek CHP’nin baraj sorunu olmayacağını düşünürsek zaten en sonunda gidip bir kişiye oy verilecek. Burada bir doğal ittifak var zaten. Burada tabiatı HDP ile uyabilecek tek parti CHP gibi gözüküyor. HDP ile ittifak yapmak veya ortak ilkelerde buluşmak bir problem olmamalı bence. İkinci turda herkes ittifak olacak görünüyor zaten.”

Aksünger, cumhurbaşkanı adayını şöyle anlattı; “Adayın 35 yaş altı seçmene hitap etmesi lazım. 20-25 yaşlarındaki genç arkadaşların Twitter’i yasaklayan birine oy verme gibi bir ihtimalinin olacağını düşünmüyorum. Demokrat bir kişiliği olacak. Dijital dünyanın değişen hak ve özgürlükler tanımı var. Bu tanımları benimseyebilecek bir figüre ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bu belki tek başına bile olmayabilir. Bu anlamda bir kadro kurulması gerekli olabilir. Ortak yaşamı savunan biri olmalı, yeni dünyayı okuyabilen, sosyal medyadan anlayan gençlerin dilinden konuşan biri olmalı. Tayip Erdoğan gibi bir figürün gemiyi limana çıkarması çok zor bundan sonra. Önümüzdeki süreç ekonomide derin krizlerin olacağını gösteriyor ve aynı hükümet bu krizi sadece derinleştirecektir. Bir değişime ihtiyaç var.”

‘SEÇİMLERİN 24 HAZİRAN’A ALINMASININ 3 NEDENİ VAR’

Aksünger’e göre AK Parti-MHP ittifakının seçimleri 24 Haziran’a almalarının üç nedeni var. Bu nedenlerinin en başında kötüye giden ekonomi olduğunu belirten Aksünger, şunları söyledi: “Sene başından itibaren hem Türkiye’nin ekonomide bugüne kadar getirmiş olduğu sıkışıklık hem de dış politikada yaptığı hatalardan dolayı ekonomideki büyük delikler, kamu harcamaları ve ayrıca içerden para transferleri, dışarıya para kaçması Türkiye ekonomisinde çok ciddi çatırdamalara neden oldu. Şunu söyleyebiliriz; bundan bir sene sonra belki Türkiye müthiş bir çıkmaza girecek. Bu sene sonuna kadar 140 milyar dolara yakın iç ve dış özel sektör kamu borcu ödemesi var. Ve kur dengesinin bu kadar yukarıya çıkması nerdeyse 3 ay  içerisinde yüzde 10 artmasıyla birlikte 50 milyar TL’ye yakın borcun arttığı gözüküyor. Bu şartlar altında önünü göremiyorlar.”

Aksünger, ikinci neden olarak da, “Muhalefetin henüz aday belirlemediğini ve belirlenecek adayın da çok makul olup kendini anlatmakta çok zorluk çekeceğini düşünerekten bu baskın seçimi yaptılar” dedi.

Aksünger, erken seçimin diğer bir nedenini de “MHP’nin bastırdığı konu yani İYİ Parti’yi seçime sokmamak. Bu üç neden üzerinden bir tarihsel uzlaşma olduğunu düşünüyorum” diye açıkladı.