Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Dokunulmazlıkların kaldırılması genel bir durum değildir. Kürsü dokunulmazlığı devam ediyor. Herhangi bir konuda dokunulmazlık kalkmamıştır. Bugüne kadar suçlandığı dosyalarla ilgili dokunulmazlık kalktı. Bugün terör örgütüne silah taşımak milletvekili dokunulmazlığı kapsamında olmamalıdır. Teröre hizmet eden kişilerin elbette yargılanması lazım.“dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) soruları yanıtladı.

İspanyol parlamenterin darbe girişimi sonrası gündeme gelen idam cezasına yönelik sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Darbe girişimi olduktan sonra böylesine bir travmayı atlatmak kolay değil. Vatandaşlarımızdan idam konusunda talepler geldi. Demokraside halkın taleplerine tamamen kulak tıkamak kolay değil" dedi.  

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

SIĞINMACILAR

"Bugüne kadar sadece 179 milyon euro gönderilebildi, bürokratik sebeplerden ötürü. AB'nin kuralları var ama bu normal şartlar için geçerli. Bu insanlara imkanları bir an evvel sağlamamız lazım. Biz AB ile bir anlaşma imzaladık. Aramızdaki Ege Denizi'nde yüzlerce insan öldü. Biz bunu durdurmak istedik ve AB'ye bir öneride bulunduk. 18 Mart'ta bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma düzenli bir şekilde uygulanıyor. Yunanistan'ın iade etmek istediği mültecileri geri alıyoruz. Biz AB ile 3 anlaşma imzaladık, birbiriyle alakalı.

VİZE SERBESTİSİ

Binden fazla kaçak göçmeni aldık. AB ile de bir geri kabul anlaşmamız var. Vize serbestisi için şartları yerine getirdik, getiriyoruz. Bir tane terörle mücadele yasası kaldı. AB benim yararıma olan göç anlaşmasını uygulayalım gerisini uygulamayalım derse bu haksızlık olur. Biz bu sitemlerimizi AB'ye söylüyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan biraz açık konuşuyor, rahatsız oluyorsunuz. En önemli adımları atan biziz bizim de isteklerimiz var. Sonra sizi tehdit ettiğimizi söylüyorsunuz. AB'nin cevabını bekliyoruz, umarım bu zorlu süreçte işbirliğimiz devam eder.

GÜLEN’İN İADESİ

Her şeyden önce Gülen bir terör örgütünün başıdır. Daha önce de Türkiye'de değişik girişimlerin arkasında olmuştur. 17-25 Aralık darbe girişimi ve Oslo görüşmelerini kaydedip, sızdırıp MİT Müsteşarı hakkında yargıç ve polisleri kullanan örgüttür. Gülen bu darbe girişiminin arkasında olduğuna dair yüzlerce belge ve delillerimiz var. Darbe girişimini Gülen'in talimatıyla yaptıkları itiraf ettiler. Gülen'in iadesini istiyoruz. Delilleri ABD'ye ulaştırdık. ABD'de dahil kimsenin darbe girişiminin arkasında FETÖ’nün olduğuna dair şüphesi yok. Gazetecilerin ve komutanların tutuklanmasına bunlar sebep oldu. Böylesine büyük bir şebekenin yarattığı hasarı tamir etmeye çalışıyoruz.

DOKUNULMAZLIKLAR

Dokunulmazlık konusuna gelince... Kaldırılması genel bir durum değildir. Kürsü dokunulmazlığı devam ediyor. Herhangi bir konuda dokunulmazlık kalkmamıştır. Bugüne kadar suçlandığı dosyalarla ilgili dokunulmazlık kalktı. Bugün terör örgütüne silah taşımak milletvekili dokunulmazlığı kapsamında olmamalıdır. Teröre hizmet eden kişilerin elbette yargılanması lazım.

BAŞKANLIK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

Başkanlık ile ilgili referandum... ABD'de başkanlık sistemi var. Burada önemli olan demokrasi ve hukukun tamamen işlenmesi, güçler ayrılığının tesis edilmesidir. Bugünkü sistemde yürütme ile parlamento arasında güçler ayrılığı olduğunu düşünmüyorum. Sistemde var ama uygulamada tam tesis edilmemiş. Biz her zaman önemli konularda halka gidiyoruz. Halk ne karar verirse onu da kabul etmek durumundayız.

OHAL

Olağanüstü hal bizim istediğimiz bir şey değildi. 3 aydan önce kaldırmak istedik ama 3 ay bile yeterli olmadı. Tehdidin tamamen ortadan kalktığına inanmıyor halkımız. Bu karmaşık bir çete. Bu konuda adımları atmazsak yine aynı durumla karşı karşıya gelebiliriz. Dikkatli ve titizlikle çalışıyoruz. Gerekli adımları atabilirsek ve tehdidin geçtiğinden emin olursak OHAL'i kaldırabiliriz. Milletimizin OHAL'e desteği yüzde 80'in üzerinde. Fransa bir yıla uzattı, eleştirmiyorum. Türkiye'de Fransa'daki saldırıya bir yıl içinde en az 10 saldırı oldu ama OHAL'i getirmeyi düşünmedik."

(Kaynak: NTV)