Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye politikasını, El Bab operasyonunu ve önümüzdeki günlerde yapılması planlanan Cenevre görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

YPG’nin bölgede etnik temizlik yaptığını iddia eden Çavuşoğlu, "DEAŞ, YPG ve diğer terör örgütleri birbirine silah satıyor. YPG daha fazla toprak kazanmak istiyor. Onlar kendi değerlerini paylaşmayan herkesi, Sünnileri, Arapları şehirlerden gitmeye zorluyorlar, bu bir etnik temizliktir" dedi.

Çavuşoğlu, Münih Güvenlik Konferansı’nda 'Eski Krizler Yeni Ortadoğu' konulu paneldeki konuşmasının ardından soruları yanıtladı.

'ORTADOĞU'DA DİNİ AYRIMCILIĞA KARŞIYIZ'

Türkiye'nin her türlü dini ayrımcılığa ve mezhepçiliğe karşı olduğunu savunan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce "Ben ne Şiiyim ne Sünni. Ben Müslümanım. Benim dinim Şiilik değil, benim dinim Sünnilik değil. Benim dinim İslam" şeklindeki açıklamalarını hatırlatarak, Ortadoğu'da her türlü dini ayrımcılığa karşı olduklarını öne sürdü.

'İRAN, SURİYE VE IRAK'I Şİİ YAPMAK İSTİYOR'

İran'ın bazı eylemlerinin bölgedeki istikrarın altını kazıdığını iddia eden Çavuşoğlu, "İran, Suriye ve Irak'ı Şii yapmak istiyor" dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İran'ın bölgenin istikrarı ve güvenliği için bu tür eylemlerini sonlandırması konusunda çağrıda bulunduklarını ifade etti.

'YPG BARIŞ İÇİN SAVAŞMIYOR'

YPG'nin Suriye'nin barışı ve birlikteliği için çalışmadığının söyleyen Çavuşoğlu, "DEAŞ, YPG ve diğer terör örgütleri birbirine silah satıyor. PKK bu silahları Türkiye'de terör saldırılarında kullanıyor. Türkiye, ABD'nin müttefiki ama bu mücadelede başka bir terör örgütüne niye bel bağlanıyor? YPG daha fazla toprak kazanmak istiyor. Onlar kendi değerlerini paylaşmayan herkesi, Sünnileri, Arapları şehirlerden gitmeye zorluyorlar, bu bir etnik temizliktir" iddiasında bulundu.

'IŞİD'LE MÜCADELEMİZ BAŞARIYLA SÜRÜYOR'

IŞİD ile mücadelede desteklenen yerel güçlerin ne yapabileceğini göstermesi açısından Fırat Kalkanı Operasyonu'nun iyi bir örnek olduğunu savunan Çavuşoğlu, El Bab'ın IŞİD'den geri alınmak üzere olduğunu kaydetti.

Ardından ABD ve diğer koalisyon güçleriyle Rakka'nın da temizlenebileceğini ifade eden Çavuşoğlu, "Yerel güçleri desteklemek için bazı müttefiklerimiz özel kuvvetlerini sahaya sürebilir" dedi.

ABD'NİN SURİYE'DE ASKERİ VARLIĞI

IŞİD'le mücadelede ABD'den daha fazla askerini sahaya sürmesini isteyip istemediklerine yönelik bir soruya Çavuşoğlu, "ABD Genelkurmay Başkanı (Joseph) Dunford bu teknik konuları görüşmek üzere iki gün önce Türkiye'deydi. Evet, yerel güçleri desteklemesi için özel kuvvetlerini sahaya göndermesi önerisinde bulunduk" yanıtı verdi.

'ASTANA CENEVRE'NİN ALTERNATİFİ DEĞİL'

Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya ikili ilişkilerine yönelik bir soruyu yanıtlarken de Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu toplantıya değindi.

Astana'nın Suriye'deki sorunu çözmeye yönelik Cenevre görüşmelerinin alternatifi olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Astana, güven inşa etmede ve ateşkesi sürdürmede önemliydi. İleriye dönük atılmış iyi bir adımdı. Dolayısıyla şimdi Cenevre görüşmelerine devam etmeliyiz" diye konuştu.

(Kaynak: Sputnik)