Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) 4 Nisan 2012'de ilk duruşması görülecek olan 12 Eylül davasına müdahil olmak için dilekçe verdi. 12 Eylül Darbe Hukuku’nun uzantıları olarak değerlendirilen günümüüzdeki Terörle Mücadele Yasası ve Özel Yetkili Mahkemelere de dikkat çekildi…

 

EDP üyeleri, 12 Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davaya müdahil olmak için adliye önünde toplandı. 'Darbecilerle vicdan ve adalet önünde hesaplaşmak için adalet nöbetindeyiz' dövizi açan grup, 'Paşa paşa yargılanacaksınız' diye slogan attı.

 

Grup adına konuşan EDP Genel Saymanı Abdullah Çiftçi, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 32 yıl geçtiğini hatırlattı. Türkiye'yi geleceksizliğe mahkûm eden darbecilerin hesap vermesini isteyen Çiftçi, "Hesap verecekleri mahkemede müdahil olacağız." dedi.

 

12 EYLÜL DARBE HUKUKU’NUN UZANTILARI

Abdullah Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün bir yandan yılların özlemi olan katılımcı, demokratik ve özgürlükçü yeni bir anayasa yapma arayışı ve çabası içindeyiz. Diğer yandan süreci tıkayan, siyasal ve toplumsal hayatımıza demokrasi dışı ciddi sorunlar getiren TMY, Özel Yetkili Mahkemeler ve benzeri yasalarla yüz yüzeyiz.  Bunlar 12 Eylül Darbe Hukuku’nun kalıntıları ve uzantılarıdır. Bu tür yasaların kaldırılması ve kurumların kapatılması demokrasiye giden yolun olmazsa olmazıdır. Evrensel demokrasi normları üzerinde yükselen bir adli sistem daha fazla gecikmeden inşa edilmek zorundadır. Bu yargılama hakkıyla yapılırsa, bütün sorumlulardan hesap sorulup, darbenin yasa, kurum ve uygulamalarına son verilirse, bu adım hiç şüphesiz bu topraklarda evrensel ölçekte bir demokrasinin inşasında önemli bir kilometre taşı olacaktır. EDP olarak bütün çabamız bu doğrultudadır”

 

Bütün mağdurları birey ve kurum olarak davaya müdahil olmaya davet eden Çiftçi, EDP olarak hukuki destek vermeyi taahhüt ettiklerini belirtti. Bu insanlık dışı dönemin bir tek gününün karanlıkta kalmaması gerektiğini kaydeden Çiftçi, "Bir tek mağdurun ahı yerde kalmasın, bir tek sorumlu dahi başı dik dolaşmasın. Bunun için şimdi müdahiliz, 4 Nisan Duruşması'nda bütün üyelerimiz, mağdur dostlarımız ve yurttaşlarımızla adliyedeyiz." şeklinde konuştu.

 

Açıklamanın ardından grup üyeleri davaya müdahil olmak üzere dilekçeyi yetkili mahkemeye verdi. (f5haber)