HDP Parti Sözcüsü, Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, ”Böyle bir girişi, ne kimseyi kınamak için ne "Şu parti haklıydı, bu parti haksızdı" polemiğine girmek için sarf etmiyoruz. Sonuçta darbelerin hiçbir parti açısından kazananı olmaz.

“Darbe olsaydı darbeciler bizim neyi tartışmamızı isterdi ve şimdi biz neyi tartışıyoruz? Türkiye kamuoyu idamı tartışıyor. Tam da darbeciler zaten darbe yaptıktan sonra idamın tartışılmasını isterler” ifadelerini kullandı.

 
Bilgen, Meclis Genel Kurulu'nda söz alarak, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bilgen’in açıklaması şöyle:
 
“Güvenlik bürokrasisinin sivil denetiminden söz ettiğimizde ön yargıyla dinlemeyip söylediklerimizi dikkate alsaydınız, belki bu yaşadığımız sürecin bu kadar ağır bedeli, bu kadar ağır faturası olmazdı.
 
Böyle bir girişi, ne kimseyi kınamak için ne "Şu parti haklıydı, bu parti haksızdı" polemiğine girmek için sarf etmiyoruz. Sonuçta darbelerin hiçbir parti açısından kazananı olmaz.
 
Darbe olsaydı darbeciler bizim neyi tartışmamızı isterdi ve şimdi biz neyi tartışıyoruz? Türkiye kamuoyu idamı tartışıyor. Tam da darbeciler zaten darbe yaptıktan sonra idamın tartışılmasını isterler. İdamı kim, kimin için veriyor, kimi cezalandırıyor?
 
Darbe meselesi darbeyi başarıyla bitiren, darbede kaybeden meselesi değildir ki; darbe meselesinin panzehri, alternatifi demokrasidir, hukuk devletidir, insan haklarıdır.
 
Darbeyi başarısız kılmanın ve bundan sonra bir daha kimse tarafından darbeye tevessül edilmemesinin tek teminatı da demokrasiyi bütün kurumlarıyla hayata geçirecek bir tavrı, bir kararlılığı hem hukuki zeminde, yasal mevzuat zemininde hem de pratikte hayata geçirmektir.
 
Şu anda yapılan bazı işler tam da darbecilerin yapılmasını istediği işlerle çok benzeşiyor. Ben bir tanesini söyleyeceğim. Diyanet İşleri Başkanlığının hayatını kaybeden “darbecilerin selalarının verilmeyeceği, defin hizmetlerinin yapılmayacağı, cenazelerinin yıkanmayacağı”yla ilgili kararını bence yeniden, bir daha düşünün, bir daha değerlendirin.
 
Cenaze hizmeti ölenle ilgili değildir, cenaze hizmeti kalanlarla ilgilidir. Kim olduğunu değil, onun toplumsal zeminde toplumsal barış iklimine vereceği zararı düşünmek zorundasınız.