Başbakan Ahmet Davutoğlu, "bedelli askerlik" ile ilgili duyuruyu bugün yaptı. Davutoğlu'nun bedelli "müjdesi"nde dikkat çeken vurgu, bedelli'den elde edilecek gelirin nereye aktarılacağı ile ilgiliydi. Başbakan'ın aktardığına göre, "buradan sağlanacak kaynak savunma sanayi fonuna aktarılacak."

Pınar Öğünç, Davutoğlu'nun bu vurgusuna dikkat çektiği "MİT ve Emniyet’e de ‘bedelli’ geliri; üstelik sadece başbakan onayıyla ve denetimsiz" başlıklı yazısında, "Savunma Sanayii Destekleme Fonu"na aktarılacak bu paranın sadece TSK’ya değil, MİT ve Emniyet'e de gideceğini ve bunun da sadece Başbakan'ın onayıyla "denetimsiz" bir şekilde olabileceğini belirtti.

Öğünç'ün diken.com'da yer alan yazısında altını çizdiği noktanın özeti şöyle:

(...)Yani, TSK’ya birden MİT ve Emniyet eklendi.

Özet şu… Zaten denetlemesi ve takibi zor TSK’ya ait bu fon, 2011’de ve bu yıl içinde yapılan düzenlemelerle birlikte MİT ve Emniyet’e de açılmıştı. Üstelik TSK’nın bu fonu nasıl harcayacağı Savunma Sanayi İcra Komitesi’ne bağlıyken, 24/10/2011’de yapılan düzenlemeyle komitenin MİT ve Emniyet’in kullanım esaslarını tespit etme yetkisi hariç tutuldu.

Denetim yok yani.

Net bir şey demek zor, ama sene başında bu fonda biriken paranın 5 milyar TL gibi bir rakama ulaştığı iddia ediliyordu.

Bu da demek oluyor ki bedelli askerlikten gelecek gelir sadece Başbakan’ın onayıyla, hayatta asla öğrenemeyeceğimiz bir biçimde kulanılmak üzere MİT’e ve Emniyet’e aktarılabilecek.

Hepsi TSK’ya mı kalsaydı? Bedelli askerlikten önce zorunlu askerliği tartışanlar için bu makbul bir soru değil. Fakat önümüzdeki manzaranın ve doğuracağı ihtimallerin de farkında olmak mühim.

Yazının tamamına gitmek için tıklayınız.