BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Adıyaman, Bingöl, Urfa, Batman, Diyarbakır ve Bitlis başta olmak üzere bazı kentlerde, 16-20 yaş arası gençlerin dini faaliyet yürüten bazı dernek ve cemaatler üzerinden Rojava'da Kürtlerle savaşmak üzere götürüldüğü iddialarını Başbakan Erdoğan'ın gündemine taşıdı.

Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Tuncel, "Cemaatlerin ve söz konusu derneklerin bu faaliyetlerinin devletin kurumları tarafından bilindiği, hatta çalışmalarına göz yumulduğu ve destek sunulduğu da tartışılanlar arasında yer almaktadır" dedi.

Tuncel, soru önergesinde şunları kaydetti:

"Adıyaman'da halk arasında 200 kişiye yakın sayıda gencin 10'ar kişilik gruplar halinde örgüt üyeleri rehberliğinde, Kilis ve Akçakale'ye yakın, güvenliği sağlanmış bir bölgeden Suriye'ye geçirildiği ifade edilmektedir. Adıyamanlı 14 kişinin çatışmalarda yaşamını yitirdiği, bazı yaralıların ise eve döndüğü söylenmektedir.

M. D. isminde bir kişi, iki çocuğunun kandırılarak El Nusra çetelerine katılmak üzere gönderildiğini ve gönderen kişileri bildiğini ifade etmiştir. M.D. emniyet yetkilileriyle görüştüğünde ise çocuklarının reşit olduğu, dolayısıyla bir şey yapamayacakları söylediğini ifade etmiştir. M. D çocuklarını aramak için gittiği Halep bölgesinde 8 kamp olduğunu, 5 kampı gezerek buraya getirilen gençlere 45 gün silahlı eğitim verildiğini ve sonra savaşa gönderildiğini gözlemlemiştir. Ancak kişisel çabalarıyla çocuklarına ulaşması mümkün olmamıştır."

Söz konusu iddiaların doğru olup olmadığını Başbakan'a soran Tuncel, "Doğru ise kaç kişi vardır? Eğer bilginiz varsa katılımlar hangi illerde yapılmaktadır?" sorusuna da yanıt istedi.

'POLİS AİLELERİN BAŞVURULARIYLA İLGİLİ NE İŞLEM YAPTI?'

Polis ya da adliyelere çocuklarının El Kaide bağlantılı gruplar tarafından Suriye'ye gönderildiği şüphesiyle başvuran kaç kişi ya da aile olduğunu öğrenmek isteyen Tuncel'in Erdoğan'a sorduğu diğer sorular şöyle:

"Ailelerin başvurularıyla ilgili ne gibi işlemler yapılmıştır?

Gençlerin El-Kaide bağlantılı çetelere katılımına yardım yaptığı iddia edilen kaç kişi, dernek ya da örgüt bulunmaktadır?

Eğer varsa bu dernekler hakkında yasal bir işlem yapılmış mıdır?

Yapılmadıysa yapmayı düşünüyor musunuz?"(ANF)