HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde OHAL, KHK ve hak ihlallerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

15 Temmuz’un ardından iktidarın yerel yönetimleri hedef aldığını ifade eden Baydemir, kayyum atanan belediyeleri ve tutuklanan belediye eş başkanlarını hatırlattı.

İktidarın 15 Temmuz’un ardından kendi darbesini yaptığını savunan Baydemir, dün aksam yayınlanan 692 nolu KHK’ya ilişkin, “Son KHK ile belediyelerdeki emekçiler hedeflenmiştir. 15 Temmuz darbe girişiminin siyasal ayağının üstünü örten, AKP ile doğrudan bağlarını gizleyen iktidar, algı operasyonlarını sürdürmektedir. 15 Temmuz’u ‘‘Allah’ın lütfu’’ olarak değerlendirmiş olan Erdoğan-AKP iktidarı ne yaparsa yapsın, hangi zulmü uygularsa uygulasın, gerçeklerin üstünü örtemeyecektir” ifadelerini kullandı.

Baydemir’in açıklaması şu şekilde:

15 Temmuz’un yıldönümünde belediyelere bir darbe daha,

Ülkeyi OHAL rejimi altında ve KHK eliyle yöneten Erdoğan-AKP iktidarı, 15 Temmuz’un yıldönümünde yeni bir KHK ile belediyeleri hedeflemiştir. Cunta kalkışmasının yıldönümünde, iktidarın halk iradesi ile seçilmiş olan belediyelere darbesini bir kez daha kınıyoruz.

Yerel seçimlerde halkın oylarıyla sandıkta seçilmiş olan ve kendi yerellerini yöneten belediyelere

-           El konulması ve kayyumların atanması,

-           Belediye eş başkanlarının ve belediye meclis üyelerinin tutuklanması ve cezaevlerinde siyasal rehinler olarak tutulmaları,

-           Belediyelerin tüm başarılı kurumlarının ve derneklerin AKP yandaşlarına devredilmeleri,

-           Kadın özgürlük ve eşitlik mücadelesi ile kazanılmış tüm kadın kurumlarının kapatılmaları,

-           Kürtçe tabelaların sökülmeleri ve anadilinin adeta yasaklanması

-           Kürt halkının tarihsel ve kültürel değerlerinin tahrip edilmesi yetmemiştir.

Son KHK ile belediyelerdeki emekçiler hedeflenmiştir. Diyarbakır, Van, Mardin ve Urfa Büyükşehir Belediyelerinden; Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Şırnak, Iğdır, Kars, Mersin Akdeniz, Muş, Siirt, Dersim Belediyelerinden toplamda yüzlerce emekçi herhangi bir yargı kararı ve hükmü olmaksızın işlerinden atılmışlardır.

15 Temmuz darbe girişiminin siyasal ayağının üstünü örten, AKP ile doğrudan bağlarını gizleyen iktidar, algı operasyonlarını sürdürmektedir. 15 Temmuz’u ‘‘Allah’ın lütfu’’ olarak değerlendirmiş olan Erdoğan-AKP iktidarı ne yaparsa yapsın, hangi zulmü uygularsa uygulasın, gerçeklerin üstünü örtemeyecektir.

‘Ne istedilerse verdik’ sözünü etmiş olan bu iktidarın başı, her türlü insan hak ve özgürlüklerini, demokratik hukuk ilkelerini çiğneyerek attığı bu adımların hesabını hem toplum vicdanında hem de hukuk önünde verecektir.

Belediye eş başkanlarını, meclis üyelerini, halkın siyasal temsilcilerini, demokratik siyaset alanında faaliyet sürdürenleri tutuklayarak; emekçileri işten atarak halkın iradesini teslim alamayacaktır. Bu zulmün ve baskının cevabı yine halk tarafından siyaset alanında verilecektir. Bu baskı ve zulüm bir gün bitecek, seçilmişler görevlerine, çalışanlar da işlerine döneceklerdir.

(HABER MERKEZİ)