Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişiklik teklifi ile ilgili Genel Kurul'da konuştu.

Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

İki kaptan gemiyi batırı. İcraatta kaptanın tek olması lazım. Yürütmeyle ilgili yetkileri verir sistemi ona göre tanımlar sonrada hesabı sorarsınız. Sorumluluğun da yetkinin de yürütmede tek olması lazım. Aksi halde vesayet odakları cesaret kazanıyor, sistem tıkanıp kalıyor.

Cumhurbaşkanını hak seçsin dedik vatandaşın yüzde 69'u kararı onayladı. Önemli bir adım böylece başlatılmış oldu.Parlemento, cumhurbaşkanı yine millat iradesiyle seçildi.

İkili yapı sürdürülebilir bişey değil. Bunu hukukçular söylüyor, uzmanları söylüyor. Geçtiğimiz aylarda sayın Bahçeli bunun uyumlu hale gelmesi lazım beyanı üzerine bütün partilere çağrı yaptık. 2011'de başlattığımız anayasa konusunu ele alalım, değişmesi gereken konuları ele alaım dedik. 3 parti 6,7 maddede anlaştı. Ama ana muhalefet ile çatışmamız var. Onlar parlementer sistemi biz başkanlığı savunuyoruz. Ben o zaman sayın genel başkana görüşmeleri beraber yürütelim siz de kendi teklifiniz verin beraber oylayalım, millete götürelim, millet hangisini seçerse dedik. Daha sonra Milliyetçi Hareket Partisiyle yolumuza devam ettik.

Bu görüşmeler arkadaşlarımız arasında görüşüldü. Birçok konu ele alındı. Mukayeseli hukuk ele alınarak, başka ülke örnekleri de incelenerek bizim tarihimize uygun bir yapı değişiklik ortaya çıktı. Şunu söylerler, efendim ABD tipi başkanlık getirin, kabul edelim. Onu da buyurun dedik, yine ses çıkmadı. E artık bekleyecek halimiz yok. Oturduk 18 maddeden oluşan teklif hazırladık.

Bu bir yönetim sistemi değişikliğidir. Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemidir. Adı da budur. Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Meclis seçimi aynı anda yapılmakta ve böylece iki tane erk aynı anda teşekkür etmektedir. Biri yasama ve denetlemeyi sağlayacak Meclis, diğeri de yürütmeyi, memleketin işini gücünü yapacak hükümet. Değişikliklerde ne var? 9. maddede değişiklik yapıyoruz, yargının bağımsızlığının yanına tarafsız da olsun diyoruz.

Bunu MHP de, CHP de, HDP de istiyor. Neyine itiraz ediyoruz? İkinci değişiklik 75. maddede. Milletvekili 550'den 600'e çıkıyor. Milletin vekillerinin sayısının artması, daha fazla temsil imkanına sahip olmasının kime ne zararı var? 76. maddede seçilme yaşını 18'e indiriyoruz. Seçerken gelin gençler bizi seçin diye çağırıyoruz, siz biz de seçilmek istiyoruz deyince siz daha küçüksünüz, bekleyin bakalım. Böyle iş olmaz. Seçen aynı zamanda seçilecek ehliyete sahiptir. Gençlerimizden korkmayalım.

Siyasetçi hata yapabilir ama vatandaşın hata yaptığını görmedim. Onun için vatandaşa güvenelim, vatandaşın kararına başımız gözümüz üstüne diyerek itaat edelim.

Vatandaşa itaat et, rahat et. Ama hükümet sistemi değişiyor. Bakanlar artık milletvekili değil. Cumhurbaşkanı halkın oylarıyla seçiliyor. Meclis'e hesap verme yöntemleri devam ediyor. Ama sitemin gereği gensoruya ihtiyaç kalmıyor. Güvenoyu ihtiyaç kalmıyor. Çünkü güvenoyunu millet veriyor. Güvenoyu vermeyince hükümet olabilir misiniz? Milletin verdiği güven yetmiyor mu bir de vekillerden alacağız.

Meclisin denetim yetkisi aynen devam ediyor. Cumhurbaşkanlığının adaylığı, görevleri yine 101. maddede düzenleniyor. 104. maddede de cumhurbaşkanının görevleri bir bir sayılıyor. 105. maddede cumhurbaşkanının sorumsuzluğu değiştiriliyor. Cumhurbaşkanının herhangi bir suçla suçlanmasına imkan verecek düzenleme getiriliyor.

Sisten başbakanı çıkarıyor cumhurbaşkanı yardımcılarını getiriyor. Başbakan yok. Biz makam mevki delisi değiliz. Memleketin geleceği için bir Ali değil bin Ali feda olsun. Biz şan şöhret peşinde değiliz.

Bu sistem uzlaşmayı getiriyor. Oturun uzlaşın diyorlar, biriniz giderseniz öbürünüzüde göndeririz diyor. Yargı ile ilgili düzenlemede iyileştirme var. Meclisin iradesiyle seçim yapılıyor. 7'ye 4.

Türkiye bulunduğu bölgede sorumluluğu olan bölgedir. Türkiye'nin güçlü olması gerekir. Asimetrik bir savaş başlatılmıştır.Buna karşı çıkanların hangi nedenle karşı çıktıklarını anlamakta zorlanıyorum. Herkese açık, kimin kazanacağına, siz değil biz değil millet karar veriyor.