Türkiye Barış Meclisi (TBM) ‘çözüm süreci’nin devam etmesi için “Güven artırıcı politikalar hemen hayata geçirilmeli” dedi. Ayrıca, sürecin parlamentoya taşınması ve başta CHP olmak üzere muhalefete de üzerine düşeni yapma çağrısı yapıldı.

TBM, toplumun farklı kesimlerinden gelen kanaat önderleri, akademisyen, yazar ve barış savunucuları ile 10 Mayıs’ta düzenlediği “Barış İçin Şimdi Ne Yapılmalı” başlıklı istişare toplantısının sonuç bildirgesini Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaştı.

SOMA  İÇİN BAŞSAĞLIĞI

TMB Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz, Soma faciasında yaşamını yitiren madencileri anarak, ailelerine başsağlığı diledi. Tahmaz, toplantıdan çıkan sonuçları Hükümet partisi başta olmak üzere bütün muhalefet partilerine ve toplumun en geniş kesimlerine ulaştıracaklarını da kaydetti.

SÜREÇ ŞEFFAFLAŞSIN

Toplantının sonuçlarını Nil Mutluer okudu. Barışın yaşamsal olduğunu kaydeden Mutluer sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için hızla güven artırıcı önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Mutluer, “Sürecin bir güvenlik sorunu olarak algılanıp yürütülmesinin, sürecin oplumsallaşması önünde en büyük engellerden biri olduğuna inanıyoruz” dedi. Mutluer, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin yasal çerçevesinin belirlenmiş müzakere aşamasına taşınması ve sürecin şeffaflaştırılması gerektiğini kaydetti.

CHP BARIŞ İÇİN ZORLANMALI

Emine Uçak, barış sürecinin devam etmesi için tarafların üzerine düşeni yapmasını istedi.

Sürecin parlamentoya taşınması gerektiğini anlatan Gençay Gürsoy, hükümetin süreci kapalı kapılar arkasında kendi planı içine hapsettiğini kaydetti. Bunun için de başta CHP olmak üzere sürecin ileriye taşınması için zorlanması gerektiğini belirtti. Özellikle CHP içinde Kürt meselesine duyarlı kadın yöneticilerin harekete geçmesi noktasında hareket edilmesi gerektiğini anlatan Gürsoy, CHP’nin mazeretlerin arkasına saklanmaması gerektiğini söyledi.

BARIŞ, SİLAHLARIN SUSMASI DEĞİL

Bekir Beraat Özipek daha cesaretli bir dönem içerisinde olduklarını ve süreçten umutlu olduğunu ifade etti. Bütün farklılıklarla birlikte barışın topluma anlatılması gerektiğini vurgulayan Nil Mutluer, barışın bir tek silahların susmasına indirgenmemesi gerektiğini de ifade etti.

Toplantıya, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Gazetemiz Yazarı Fehim Işık, Boğaziçi Üniversitesinden Doçent Ayşen Candaş, Sinema Oyuncusu ve Yönetmen Yusuf Çetin’in de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

BARIŞ MECLİSİNİN ÖNERİLERİ

TMB sürecin devamı ve kalıcılaşması için şu önerilerde bulundu:

* MİT’in  görüşmeyi sürdüren tek aktör olarak görülmesi, toplumsal, kültürel, hukuki, vicdani, siyasal ve ekonomik boyutları olan sorunun  güvenlik meselesinden ibaretmiş gibi algılanmasını güçlendirmektedir. Süreç hızla yasal çerçevesi belirlenmiş bir müzakereye dönüştürülmeli ve mümkün olduğu kadar şeffaflaştırılmalıdır.

* Çözüm sürecinde TBMM etkin hale getirilmelidir.

* Siyaset yapmanın önündeki engellerin kaldırılması; temsilde adalet ve yüzde 10 barajının kaldırılması, gibi siyaset alanında özgürlükleri artırıcı reformların gerçekleştirilmesi,

* Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na konulan çekincelerin kaldırılması ve bunun Türkiye için öneminin topluma anlatılması;

* BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne konulan çekincelerin kaldırılması;

* Geçici Köy Koruculuğu uygulamasına bir önce bir plan program dahilinde son verilmesi;

* Bölgede, Suriye’de özellikle de Rojava’daki, yani yurt içindeki ve yurt dışındaki gelişmeleri aynı anda dikkate alan bir barış çözüm politikasının izlenmesi;

* Savaşın mağduriyetini ağır ve yakından yaşamış olan kadınların barış sürecine aktif katılımlarının sağlanmasının, barışın en önemli güvencelerinden biri olacağına inanıyoruz.

(Evrensel)