Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen, önümüzdeki seçimler için HDP'den aday adaylığına ilişkin soruları cevapladı.

Yüksekova Haber'den Necip Çapraz'a konuşan Bilgen, HDP'nin alacağı sonucun Türkiye'nin geleceğini belirleyeceğini dile getirerek, "HDP’nin barajı geçmesi için alacağı oy aslında Türkiye’nin kaderini belirleyecektir. Ben baraj riskinin olmadığını düşünenlerden biriyim," dedi. Bilgen, kendi adaylığıyla ilgili sorulara ise şöyle yanıt verdi:

- HDP içinde önemli bir güç olarak görünüyorsunuz. HDP'den aday mısınız?

Kürt sorununun demokratik, siyasal zeminde çözülmesine dair yürüttüğümüz çalışmalar var. Bu anlamda bir talep, beklenti olduğunda bizim katkı sunabileceğimiz bir tablo ortaya çıkardığımızda şu ana dek nerede bize bir görev düşmüşse elimizden gereğince yapmaya çalıştık. Bundan sonra da böyle olacaktır. Ama benim bireysel olarak bir başvurum henüz yok.

- Peki sizin  adaylık başvurunuz  olacak mı?

Şüphesiz, adaylık başvurusu yapmak bir haktır. Yani herkesin bir hizmete talip olmak açısından belki bir makama bir statüye değil ama bir hizmete talip olmak açısından bir haktır. Ama bir planlamanın, bir ihtiyacın görülmesi ve sahiden yerelde  eksik olanın ne olduğu ve kimin nereden katkı yapacağına dair bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Henüz seçimin başındayız. Adaylık başvuruları yeni başladı. Ben de adaylık başvurularının yapıldığı komisyondayım. Bu komisyon, aday belirleme komisyonu değildir, yanlış anlaşılmasın. Dolayısıyla bu kurumlar yani üye kayıt komisyonları, sandık müşahit komisyonları ve diğer komisyonlar gerekli çalışmaları yaptığında güçlü aday profillerinin oluşacağını düşünüyorum. Etkili bir fotoğraf ortaya çıkacak. Önemli olan da bir oy patlaması ortaya çıkarabilecek sinerjiyi oluşturmaktır. Bu da ancak halkın talep ettiğinin, parti tarafından da, il ve ilçe örgütleri tarafından da dikkate alınmasıyla mümkündür. Bu açıdan yerel seçimlerde yapılan yanlışlarım faturası ile hepimiz yüzleştik. Herkes kendi hissesine bir ders çıkardığını düşünüyorum. Bireysel bir arayışın ötesinde hepimiz birlikte bu yükü tutup, bu sınavı geçeceğiz.

Söyleşinin tamamı için tıklayınız.