Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açlık grevleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

'ÖCALAN'LA İLGİLİ TECRİTTEN BAHSEDİLEMEZ'

Açlık grevindeki tutukluların geçmişteki açlık grevcilerinden çok farklı talepleri olduğunu belirten Arınç, açlık grevinde bulunanların taleplerinin tamamının siyasi ve ideolojik olduğunu belirterek,  "Abdullah Öcalan ile ilgili tecritten bahsedilemez," dedi.

Abdullah Öcalan'ın daha önce avukatlarıyla görüşmeler yaptığını söyleyen Arınç, "Ancak iki sebeple görüşmeleri kesildi. Bunlardan bir tanesi avukatlarının bir kısmının başka davalar sebebiyle tutuklu veya hükümlü bulunmasıdır. İkincisi, kendi sözlerini dışarıya yanlış aksettirdiği iddiasıyla bizzat kendisi tarafından avukatlarıyla görüşmemek isteğidir''dedi.

'ÖCALAN AVUKATLARIYLA GÖRÜŞME TALEP EDERSE BU İMKANIN SAĞLANMASI MÜMKÜN'

Abdullah Öcalan'ın herhangi bir konuda avukatlarıyla görüşmeyi arzu etmesi durumunda, bu imkanın Adalet Bakanlığı'nca sağlanmasının mümkün olduğunu belirten Arınç, "Bunun imkan içerisinde olması tamamen hukuk çerçevesinde kararlaştırılacak bir konudur," dedi.

'ÖCALAN'IN AVUKATLARIYLA GÖRÜŞMESİNİN ULUSLARARASI HUKUKTA KARŞILIĞI YOK'

Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmemesiyle ilgili olarak, ''Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olmuş bir insanın, hakkındaki karar kesinleşmişse, o zaman avukatlarıyla bu konuda görüşmesinin uluslararası hukuk çerçevesinde karşılığı yoktur. Ancak o kişi başka başka sebeplerle avukat talep ederse, isteğini infazla yetkili olan Adalet Bakanlığımızın uygun görmesi lazım''derken, "Öcalan kendisi istediği takdirde veya yakınları istemesi halinde görüşme yapabilir. Hukuk neyi gerektiriyorsa Öcalan'a o imkanlar tanınmaktadır.  Ailesi ile istemesi halinde görüşmeler devam edecektir," açıklamasında bulundu.

'KÜRTÇE'YE YÖNELİK YASAKLAR KALKTI'

Kendi hükümetleri döneminde Kürtçe konuşulmaya başlandığını ve Kürtçe yayınların başladığını söyleyen Arınç, "Kürtçeye yönelik yasaklar kalkmıştır," dedi.

'ANADİLDE SAVUNMA YAPMA İÇİN BAKANA TALİMAT VERİLDİ'

Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''anadilde savunma yapma'' konusunda gerekli çalışmanın yapılması için ilgili bakana talimat verdiğini de açıkladı.

'DÜŞÜNCELERİ İLE İLGİLİ SESLERİNİ DUYURDULAR, İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR'

''Bugün açlık grevlerinin dayanaklarından birisi olarak ana dilde savunma yapma imkanının getirilmesi düşünülüyorsa, bu konu CMK'nin 202. maddesinde yapılacak bir eklemeyle önümüzdeki günlerde esasen gerçekleştirilecektir'' diyen Arınç, açlık grevcilerine çağrıda bulunarak, "Bu grevi bir an önce bitirmelerini, düşünceleri ile ilgili seslerini duyurduklarını, doğabilecek sıkıntılardan kendilerinin zararlı çıkacağını, gündeme getirdikleri konuların Türkiye'nin konusu olduğunu ve bu konularla ilgili çalışmalar yapıldığını, grevlerin biran önce sona erdirilmesini arzu ettiklerini," söyledi.