Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde bir grup asker tarafından yapılan darbe girişimine ilişkin değerlendirmede bulundu.

"AKP'YE CAN SİMİDİ OLDU"

Alper Taş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi AK Parti karşıtı askerlerin tasfiye edileceği yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, darbe girişiminin AK Parti'ye can simidi olduğunu söyledi.

Taş, "Bu tür girişimler halkın eylemini de çalan girişimler. Türkiye bir kaosun içine AKP tarafından sürüklendi. AKP önceden başlattığı sivil darbeyi güçlendirmek ve bütün ülkeyi tek bir şahsın etrafında birleştirmek çerçevesinde bir başkanlık rejimi ve zorla baskı yasalarını bu darbe girişimi ortamından da yaralanarak derinleştirecek gibi görünüyor. Bu darbe girişimi böyle bir zemin yarattı" dedi.

"DARBE HUKUKUKUN DERİNLEŞMESİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Darbecilerin yanında olma eğilimi içinde olmadıklarını, bu tür darbe girişimlerinden medet ummadıklarını özelikle vurgulayan Taş, devrimcilerin kendi eylemini esas aldıklarını belirterek , şunları söyledi:

"İslamcı faşizmin kurumlaştırılması ve derinleştirilmesi yaklaşımlarının karşısında olmamız gerekiyor. Türkiye'de bir darbenin yaşanmaması iyidir ama darbecileri aratmayacak darbe hukukunun derinleştirilmesiyle de karşı karşıyayız."

Gece boyunca camilerden okunan selalara da dikkat çeken Taş, "AKP dini nasıl siyasallaştırdığını, kendi kitle tabanını alanlara çağırarak gösterdi" dedi.

"AKP BUNU BİR ARAÇ OLARAK KULLANACAK GİBİ"

Dün yaşanan ölümlerin sorumlularından birinin de halkı sokaklara çağıranlar olduğunu belirten Taş şunları söyledi:

"Teslim olan askerlerin kafasının kesilmesi bile bir zihniyetin ürünüdür. Mesela daha da uzasaydı büyük çatışmalara gebeydi. Sözcük ne kadar doğrudur bilinmez ama zararın neresinden dönülürse kardır. Darbe girişiminin sonuçsuz kalması iyi. Daha da uzasaydı bu insanların birbirine kıyım yaptığı bir noktaya doğru gidebilirdi. Büyük bir muamma ile karşı karşıyayız ama görebildiğimiz kadarıyla AKP bu darbe girişimini kendi siyasal geleceğini inşa etme daha baskıcı bir otoriter bir rejimi Türkiye'de yerleştirmek manasında bir araç ve zemin olarak değerlendirecek gibi görünüyor."

"ERKEN SEÇİME GİDİLEBİLİR"

Erken seçim ihtimaline işaret ederek tablonun daha da sertleşebileceği öngörüsünde bulunan Taş, şöyle devam etti:

"AKP rejimi buradan aldığı güçle 'istikrar huzur için tek adam rejimi gereklidir' çizgisinde olacak. Bunun dışarıdan desteklenen üst akıl denilen bir akıl tarafından yönetildiği gerçeği de ters yüz olmuş vaziyette. İç dinamiklerin bir ürünü olarak ortaya çıkıyor. Böyle süreçlerde darbe mekaniklerinin mağduru Kürt-Türk halkı, Türkiye solu ve emekçileridir. Bu nedenle demokrasi ve emek güçleri yan yana mücadeleyi yükseltmelidir." (DİHA)