Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki alt komisyon 34 kişinin katledildiği Uludere'deki (Roboski) hava saldırısına ilişkin bu ayın 15'inde çalışmalarını tamamlayarak, raporunu üst komisyona sunacak.

Uludere Alt Komisyonu Başkanı AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener, önceki operasyonlarda emri kim verdiyse, Uludere olayında da emri o kişinin verdiğini belirterek, "Önceki operasyonlar nasıl yapılmışsa şimdi de aynı usulle yapılmıştır, o zaman emri kim verdiyse, şimdi de o vermiştir. Bu bilinmez bir şey değildir" dedi.

'FANTEZİ YAPACAK HALİMİZ YOK'

Şener bununla birlikte 'bilinmez bir şey değildir' dediği emri veren ve uygulatanların isimlerinin raporlarında yer almayacağını belirtti.

Şener, "'Ali verdi, Hüseyin verdi, Ahmet verdi' diyecek noktada değiliz. Ama askeri uygulamalar, emirler bellidir. Bu savcı için de çok zor olacak bir şey değildir. Biz komisyon olarak sadece fotoğraf çekeceğiz. Bizim 'Ahmet suçludur, Mehmet tetiği çekmiştir, Hüseyin ateş etmiştir, Ali yanlış yorumlamıştır' gibi fantezi yapacak halimiz yok," diye konuştu.

'ASLA ÜSTÜ ÖRTÜLEMEZ, ÖRTÜLMEMELİDİR'

"İnsanların öldüğü bu olayda sorumluluğu olan kişi ya da kişiler, savcılık soruşturması sonucunda ortaya çıkabilir mi?" sorusunu Şener, "Olabilir, savcılık bunu yapabilir" diye yanıtladı. Şener, "Üstü örtülebilir mi?" sorusu üzerine ise "Üstünün örtüleceği kanaatinde değilim. Burada eksiklik, hata, kusur varsa, ortaya çıkarılacaktır. Asla üstü örtülemez, örtülmemelidir" diye konuştu.

'SADECE FOTOĞRAF ÇEKECEĞİZ DİYE BİR ŞEY YOK'

"Komisyon olarak sadece fotoğraf çekeceğiz. Bizim 'Mehmet tetiği çekmiştir, Hüseyin ateş etmiştir, Ali yanlış yorumlamıştır' gibi fantezi yapacak halimiz yok" dedi. Yazımı devam eden raporla ilgili Anadolu Ajansı'na konuşan Şener, raporun 60 ile 80 sayfa arasında olacağını söyledi.