Siyasi partiler için bu sonbahar oldukça hareketli geçecek. AK Parti merakla beklenen kongresini 30 Eylül’de toplayacak. Bu kongrede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son kez genel başkanlığa aday olacak. BDP ise zorunlu bir kongreye gidiyor. KCK operasyonları ile birçok yöneticisi tutuklanan BDP, 14 Ekim günü kongre yapacak. En dikkat çekici yarış ise MHP’de yaşanacak. Çünkü MHP uzun bir aradan sonra ilk defa ’genel başkanlık’ yarışına sahne olacak. MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın, 4 Kasım’da yapılacak kurultayda ’Değişim ve Şimdi’ sloganı ile Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye rakip çıkacak.

 

MHP’nin 10. Olağan Büyük Kurultayı da 4 Kasım Pazar günü gerçekleşecek. Bu kurultay MHP için tarihi bir öneme sahip. Çünkü iki başkan adayı çıkacak.

 

SLOGANI’DEĞİŞİM VE ŞİMDİ!’

Yüce Divan’da beraat ettikten sonra 12 Haziran seçimlerinde Trabzon’dan yeniden milletvekili seçilen eski bakanlardan Koray Aydın, 15 yıldır genel başkanlık koltuğunda oturan Devlet Bahçeli’ye karşı rakip olacak. Aydın, resmi adaylığını da 1 Eylül Cumartesi günü kendisini destekleyen partililerin katılımıyla Ankara’da Balgat Anadolu Gösteri Merkezi’nde düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacak. Aydın, adaylık açıklamasını ’gövde gösterisi’ne dönüştürecek.

 

MHP’de yarışa ’Değişim ve Şimdi’ sloganı ile katılacak olan Koray Aydın, uzun bir süredir genel başkan adaylığı için hazırlanıyor. Aydın ve ekibi il kongrelerinde ’çok adaylı yarış’tan yana tavır koydu.

 

Ancak, Aydın’ın seçim bölgesi Trabzon ile Gaziantep’te il kongreleri henüz yapılamadı. Aydın’ı destekleyenler, genel merkezin bu illere özellikle kongre için tarih vermediğini savunuyor. Aydın, kendisine destek verenler ile birlikte Ramazan ayında da neredeyse tüm il ve büyük ilçeleri ziyaret etti, iftarlara katıldı, MHP’de değişimin neden gerekli olduğunu anlattı.

 

40 DELEGENİN İMZASI ŞART

MHP tüzüğüne göre, genel başkan adayı olabilmek için, en az bir önceki olağan kongre tarihi itibariyle parti üyesi olmak, bu sürede başka partilerin üyesi, aday adayı ya da adayı olmamış olmak ve en az 40 genel kurul delegesinin yazılı önerisi ile teklif edilmiş olmak gerekiyor. Ayrıca bir delege, birden çok genel başkan adayını teklif edemiyor.

 

Teklife ilişkin imzalar da divan başkanı veya görevlendireceği kişinin huzurunda veriliyor. Trabzon Milletvekili Koray Aydın, kongrede 40’tan daha fazla delegenin imzası ile genel başkanlığa adaylığını koymayı hedefliyor.

 

MHP’de adaylık için hazırlananlar arasında ayrıca eski milletvekillerinden Ahmet Çakar ile Mesut Türker de bulunuyor. Ancak yarışın Bahçeli ile Aydın arasında geçmesi bekleniyor.

 

AK PARTİ’DE HEDEF YÖNETİME GİRMEK

AK Parti kongresi 30 Eylül’de toplanacak. Recep Tayyip Erdoğan’ın genel başkanlığa son kez aday olacağı kongrede, gözler 50 üyeli merkez karar ve yönetim kurulu seçiminde olacak. AK Parti Tüzüğü’nde yer alan ’üç defa üst üste seçilmeme’ kuralı nedeniyle 70’in üzerinde milletvekili 2015 seçimlerinde aday olamayacak. Erdoğan’ın bu durumu da dikkate alarak partisinin yönetim kadrosunda bu isimlere çok yer vermeyebileceği ifade ediliyor. HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile birlikte birçok ismin de partiye katılacağı kongrenin ardından kabine revizyonunun da gündeme gelebileceği belirtiliyor.

 

Tutuklamalar BDP’yi kongreye zorladı Sonbaharda kongresini toplayacak bir diğer parti BDP olacak. BDP, 14 Ekim Pazar günü olağanüstü kongresini toplayacak. BDP’nin olağanüstü kongreye gitme gerekçesi, KCK operasyonları çerçevesinde yapılan gözaltı ve tutuklamalar nedeniyle Parti Meclisi’nin çalışamaz hale gelmesi.