(SÜLEYMANİYE) Aralarında BDP Eş Genel başkanları Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş ile DTK Eş başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP milletvekillerinden Sırrı Süreyya Önder’in bulunduğu heyet Federal Kürdistan Bölgesi'nin Süleymaniye kentinde YNK merkez komite üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıda YNK merkez komite üyelerinden Kusret Resul, Mele Bextiyar ile Hêro İbrahim’in yanı sıra birçok YNK yöneticisi de hazır bulundu.

Toplantı sonrasında DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ve YNK Merkez Komite Üyesi Mele Bextiyar basın toplantısı düzenledi. Mele Bextiyar yaptığı açıklamada Kandil'e bombardımanın yapıldığı bir günde barış heyetinin gelmesinin kayda değer bir barış girişimi olduğunu belirterek, "Biz YNK olarak 93'ten beri PKK tarafından yürütülen ateşkes ve barış girişimlerine destek verdik ve vermeye devam ediyoruz. Gelinen noktada kesinlikle çift taraflı ateşkesin yapılması gerektiğini belirtiyoruz. İmralı'da başlatılan barış sürecine dönük özellikle Güney Kürdistanlı siyasetçilere çağrımız bu süreci desteklemeleri ve Türk devletine birlik olduğumuza dair güçlü mesajlar vermemiz gereklidir" dedi. 

KANDİL'İN BOMBALANMASI BARIŞ SÜRECİNE İNANCI ZAYIFLATIYOR

Çözüm sürecine tüm Kürtleri katmak gerektiğini belirten Ahmet Türk ise, "Bu temelde görüş, öneri ve düşüncelerini almak üzere Güney Kürdistan'da Kürt siyasi çevrelerle temaslarda bulunacağız. Özellikle barış sürecinin tartışıldığı böylesi bir süreçte Kandil'in sık sık bombalanması Kürt halkının barış sürecine karşı olan inancını zayıflatıyor. Türk devlet yetkililerinin buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. 

SİLAH EN SON TARTIŞILACAK MADDE

PKK'nin silah bırakıp bırakmayacağına dair sorulan soruları da yanıtlayan Türk, silah bırakma işleminin çözüm süreçlerinde en son tartışılacak madde olduğunu belirterek, “Öncelikle Kürt sorununun çözümü için barışçıl bir atmosferin gelişmesi gerekiyor. Bunun için somut, kayda değer bir takım açılımların yapılmasının yanı sıra karşılıklı bir ateşkese büyük bir ihtiyaç vardır. Bu temelde Güneyli Kürt siyasetçilerinin de aynı fikirde olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Türk, konuşmasının devamında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin bir an önce sağlığına kavuşarak sürece katkı sağlaması temennisini dile getirdi.

Heyet daha sonra Kürt siyasi çevrelerle temaslarını sürdüreceğini belirtti. (ANF)