PKK ve PAJK’lı tutsaklar öncülüğünde başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevleri 37. gününe girerken aydın, sanatçı ve siyasetçiler İHD İstanbul Şubesi’nde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. 


İHD Şube Başkanı Ümit Efe, TUHAD-FED Başkanı Zübeyde Teke, eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, BDP İstanbul Eş Başkanı Asiye Kolçak, Avukat Filiz Kerestecioğlu ve Oyuncu Jülide Kural’ın katıldığı basın toplantısında duyarlılık çağrısı yapıldı.


B1 VİTAMİNİ VERİLMİYOR

Teke, bugün itibariyle 58 cezaevinde 483 tutsağın açlık grevinde olduğunu, bu sayının kısa sürede bine yükseleceğini söyledi. Siirt, Diyarbakır, Kandıra, Silivri cezaevlerinde ilk grupta yer alan tutsaklarda burun kanaması, uykusuzluk, hafıza ile ilgili sorunlar ve mide bulantısının başladığını belirten Teke, açlık grevi nedeniyle Şakran ve Silivri cezaevlerinde hücre cezasına çarptırılan mahkumlar olduğunu belirtti. Bugün Tekirdağ'da açlık grevinde olanlara saldırı gerçekleştiğini, bazı cezaevlerinde ise ilk 10 gün çeşme suyu dışında şeker, limon, tuz gibi açlık grevinde kullanılması gereken gıda maddelerinin alınmasına izin verilmediğini söyleyen Teke, "birçok cezaevinde B1 vitamini keyfi bir şekilde arkadaşlarımıza verilmiyor" dedi.


Sürece ilişkin kamuoyu duyarlılığı beklediklerini söyleyen Teke, "Tutuklular, Sayın Öcalan dışında çağrı yapacak hiçbir kurumu dikkate almayacaklarını söylüyor. Sadece önderleri çağrı yaparsa, açlık grevinden vazgeçebileceklerini söylediler. Bu temelde bir heyetin oluşturulup, görüşmenin sağlanması bizim için çok önemli" dedi. 


BAŞBAKAN'IN İKİ CÜMLESİ HAYAT KURTARABİLİR

1996 ve 2000 yıllarındaki ölüm oruçlarında arabulucu heyette yer alan eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise, "37. günde toplumdaki bu duyarsızlığı anlamakta zorlanıyorum. Bakanlığın 'Bekliyoruz. Önemli bir olay olmadı. Bilinç kaybı olduğu zaman zorla müdahale edeceğiz' şeklindeki açıklamasıçok tehlikeli ," dedi.


Prof. Dr. Gençay Gürsoy ise taleplerin yerine getirilmeyecek talepler olmadığının altını çizerek, "şu anda bile şu ya da bu biçimde görüşme olanağı mümkün. Başbakan'ın iki cümle etmesi bile bu hayatları kurtarabilir" diye konuştu.


"TUTUKLULARIN TALEBİ BİR HALKIN TALEBİDİR"

BDP Eş Başkanı Asiye Kolçak hükümetten bir beklentilerinin olmadığının altını çizerek, "Sözümüz Türkiye kamuoyuna, vicdan sahibi insanlara," dedi.  Avukat Filiz Kerestecioğlu ise tutukluların taleplerinin bir halkın siyasi talepleri olduğunu söyledi. Oyuncu Jülide Kural da, toplumun yine sağır olduğunu belirterek, "Her ölümü bir sayıya indirgeyerek unutan bir toplumda yaşamamak için, düşünceli olan herkes, bir kez olsun konuşmayı denemeli" dedi. (ANF)