ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ilk Suriyeli isyancı grubuna 'güvenli bir yerde' eğitim vermeye başladıklarını söyledi.

Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşmak üzere yetiştirilecek olan ve 'ılımlı muhalifler' olarak tanımlanan grupların Ürdün, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye'de eğitileceği belirtilmişti.

Türkiye ve ABD arasında da eğitim programının hayata geçirilmesi için eğit-donat protokolü imzalanmıştı.

BBC'nin ismini açıklamak istemeyen yetkililerden aldığı bilgiye göre, 90 kişiden oluşan ilk grubun eğitimi Ürdün'de gerçekleşiyor.

Eğitim programına kabul edilen isyancıların maaşları da ABD tarafından ödenecek.

Eğitim için 4 bini aşkın Suriyeli isyancının gönüllü olduğu, ancak ABD istihbaratı tarafından yürütülen detaylı taramalar sonucu sadece 400'ünün programa kabul edildiği belirtiliyor.

Savunma Bakanı Carter açıklamalarında, kimlerin eğitileceği konusunu 'çok ince eleyip sık dokuduklarını' ifade etti ve "Bu ilk girişimin başarılı olup büyümesini istiyoruz. Bir yerden başlamamız gerekiyordu" dedi.

Carter, eğitilen isyancılarının birincil hedefinin Beşar Esad rejimi değil, IŞİD olacağını özellikle vurguladı. Ancak Savunma Bakanı isyancıların Esad güçleriyle çatışmaya girmesi halinde nasıl bir yol izleneceği konusunda bir yorum yapmadı. (BBC Türkçe)