TBMM Soruşturma Komisyonu, geçen yılki 17-25 Aralık operasyonları sonrası istifa eden ya da görevden alınan AKP'li eski bakanların Yüce Divan'a gönderilip gönderilmeyecekleri ile ilgili kararını bugün verecek. Oylama saat 15:00'de yapılacak.

Haklarında oylama yapılacak kişiler eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar.

KOMİSYON 14 ÜYEYLE TOPLANACAK

TBMM Soruşturma Komisyonu, HDP'nin tek üyesi ise komisyondan çekildiği için 14 üyeyle toplanacak. Komisyonda AKP'den 9, CHP'den 4 ve MHP'den 1 üye bulunuyor.

Komisyondan Yüce Divan'a sevk kararı çıkması için oylamaya katılanların yarısından bir fazlasının, yani sekizinin bu yönde oy kullanması gerekecek. Bu nedenle AKP'li üyelerin oyları kritik önem taşıyacak.

Her bakan için ayrı ayrı "Yüce Divan'a gönderilsin mi?" oylaması yapılmasının ardından, şayet Yüce Divan kararı çıkarsa bu durumda da ilgili bakanın hangi suç veya suçlardan gönderileceği oylanacak.

TOPLAM 11 OYLAMA

Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunduğundan, komisyonda bugün toplam 11 oylama yapılacak.

Oylamalar sonucunda çıkacak karara göre komisyon rapor yazıp meclise sunacak.

Yüce Divan kararı çıkarsa Meclis Genel Kurulu'nda gizli oyla oylama yapılacak. Buradan da salt çoğunlukla sevk kararı çıkması halinde Yüce Divan yolu açılacak.

Komisyondan Yüce Divan kararı çıkmazsa ise Genel Kurul'da herhangi bir oylama yapılmayacak. Ancak muhalefet milletvekilleri muhalefet şerhi yazabilecek.

Yüce Divan'da 1964'ten bugüne dek sadece bir eski başbakan (Mesut Yılmaz) ve 15 eski bakan yargılanmıştı.

Kaynak: BBC Türkçe