Mesele esir düşmekte değil

Teslim olmamakta bütün mesele


N.H.Ran



Şırnak il merkezinde 14 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı 246 gün sonra kısmen kaldırıldı kaldırılmasına ama buna sevinen bir kişi bile yok!

Şehrin yarısından fazlası yıkılmış, yıkılmayanların birçoğunun üzerine “yıkım kararı” anlamına gelen (YK) yazılı.

Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından il merkezine gelenleri ilk bekleyen, beton bariyerlerle kaplı yollarda kurulmuş arama noktaları. Uzun süren bekleyişlerin ardından girilen kentte gerginliğin en üst düzeyde olduğu, güvenlik önlemlerinin arttırıldığı ilk göze çarpanlardan. Zorlukları aşarak il merkezine gelmeyi başaranların hüzün yüklü gözlerinde mutluluğu aramak boşuna.

Gelenlerin birçoğu yıkıntılar arasında bulamadıkları, hiçbir zaman da bulamayacakları evlerinin bulunduğu yeri tahmin etmeye çalışırken, dermansız kalan bacaklarını dinlendirmek için oturup, boşalmış arazide geçmişlerini, anılarını aradılar boş gözleriyle. (1)

Sokağa çıkma yasaklarının kısmen kaldırılmasına rağmen kesinleşmiş bir durum söz konusu değil. Belirsizlik devam ediyor. Riskli alan olarak ilan edilen mahalleler, bu kararlara yapılan itirazlar, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmaması nedenleriyle, evleri yıkılan insanların ne yapacakları belli değil.

Şehir nüfusunun neredeyse % 90’ının şehri mecburen terk ettiği, terk edenlerin neredeyse bir yıldır yakınlarının yanında veya çadırlarda yaşamak zorunda kaldığı, ekonomik gelirlerinin olmadığı, sefaletle yüz yüze bırakıldıkları açık. (2)



Belirsizlik bozuk moralleri daha da bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Yıkılan evleri kim inşa edecek? Evleri yıkılanlara yardım edilecek mi? Yok olan ev eşyalarının yerine yenileri verilecek mi?

Maddi olan zararlar telafi edilebilir! Ya diğer zararları kim telafi edecek?

Kaybolan eşyalar arasında bulunan, el emeği göz nuru, yılların birikimleri çeyizleri kim geri verecek?

Yıkıntılar arasında kaybolan anıları, geçmişi kim geri verebilecek?

246 gündür çekilen acıları, yaşanan hüzünleri, kışın soğuktan titreyen bedenleri, kaybolan sağlıkları, verilemeyen eğitimi, yaşanan sefaleti kim ve nasıl telafi edecek?

Sivil ve silahsız ölümler nasıl telafi edilecek? Kim/hangi güç onları geri getirecek! Sönen ocaklar nasıl yeniden ateşlenecek!

Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı her yerleşim biriminde simgeleşmiş sivil ölümler yaşandı. Diyarbakır Sur ilçesinde, kafasına sıkılan üç kurşunla yaşamını kaybeden 12 yaşındaki Helin Şen’i kim unuttu? (3)

Aynı ilçede sürdürülen operasyonlarda, evine isabet eden top mermisi sonucunda çocuklarıyla kahvaltı yaptığı sırada, kafası parçalanarak yaşamını kaybeden, 3 çocuk annesi Melek Alpaydın’ı da unutamadık! (4)

Cizre ilçesinde yakılıp yıkılan bodrumları unutamadık. DBP Parti Meclisi üyesi Seve Demir, Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır ve Özgür Kadın Komitesi (KJA) üyesi aktivist Fatma Uyar’ı da unutmak mümkün değil. (5) Boyu kadar mermiyle öldürülen üç aylık Miray bebeği, onu kurtarmaya çalışırken öldürülen dedesini de unutmadık. Bir de, vurulduğu yerde 7 gün bekletilen ve kan kaybından ölmesi sağlanan Taybet anayı hiç mi hiç unutamadık. (6)

Şırnak’ta da unutamadığımız ölümler yaşandı ki bunlardan en çok iz bırakanı, öldürüldüğünde 24 yaşında olan Hacı Lokman Birlik oldu. Unutulmamasının nedeni öldürülme biçimi ve uygulanan vahşetti.

Söylenenlere göre Hacı Lokman Birlik önce bacağından vurularak yakalanmış, saha sonra ise 28 mermi sıkılarak infaz edilmiş, zırhlı aracın arkasına bağlanarak metrelerce sürüklenmiş, bu görüntüler polisler tarafından sosyal medyada paylaşılmıştı! Vücudu parçalanmış olan Birlik’in otopsisine katılan Şırnak Millet Vekili Faysal Sarıyıldız, görüntülere dayanamayarak otopsi odasını terk etmek zorunda kalmıştı.

Hacı Lokman Birlik, Şırnak Millet Vekili Leyla Birlik’in eşinin kardeşiydi ve bu anlamda öldürülmesi ve öldürülmesi sonrası yapılan vahşet de manidardı.(7)

Şırnak. Sokağa çıkma yasakları kaldırılan, yarısından fazlası yıkılmış, virane kent. Evlerine dönme izni verilen Şırnaklıların dönecekleri evleri yok! Yok edilen geçmişiyle yaşamın yeniden nasıl yeşertileceği belli olmayan sessizliğine gömülmüş…

246 gün süren sokağa çıkma yasakları süresinde evlerini istemedikleri halde zor yolu ile terk etmek zorunda kalan kent halkı, devlet tarafından uzanmış eli göremedi.

Evini zorla, istemeden terk eden Şırnaklıların bir kısmı Şırnak civarında çadır kurarak yasağın bitmesini bekledi aylarca. Açlıkla, soğukla, yoksullukla boğuşarak bekledi. Sürekli özel harekât polislerince basılan çadırlarında rahat bırakılmadılar. Yetmedi, son olarak özel harekât polislerince basılan çadırda yaşayan Şırnaklılara 3 gün verildi. Gidecek yerleri olmadığı söylendi, kimse dinlemedi. (8)

Şimdi olmayan, yıkılmış, taşları bile kalmamış evlerine dönme zamanı! Sokağa çıkma yasakları kalktı! Şırnak’a girebilir, artık olmayan evinin bulunduğu yerleri gezebilir, anılarında canlandırabilir, acılarını yıkıntılara gömebilirsin.

Ne evin, ne anıların, ne geçmişin ne de eşyaların var! İsyanını görecek kimseler de kalmadı. Aylardır sana ve senin gibi olanlara uzatılmayan elin sana dokunmasını bekleme. Zordayken sana uzanmayan el, içerisinde bulunduğun duruma isyan ettiğinde ensene dokunabilir!

Şırnak yok oldu/edildi. Tıpkı tarihiyle birlikte karanlığa gömülen Sur gibi, Nusaybin gibi, Cizre gibi.

Yaşamı yeniden inşa edecek kadar umudun ve yüreğin varsa, ateşi yak, demliği ateşe koy, çayını demle acılarınla ve derin bir nefes al.

Her zaman ve her koşulda yeniden başlamak mümkündür.

Teslim olmadığın sürece…

____________________

Fotoğraflar; Evrensel net.

1.https://www.evrensel.net/haber/295755/halep-degil-246-gun-sonunda-sirnak

2.http://bianet.org/bianet/toplum/180717-sirnak-ta-yasak-kalkti-ama-belirsizlik-suruyor

3.http://t24.com.tr/haber/diyarbakirda-oldurulen-helinin-babasi-kizimi-polisler-oldurdu,312719

4.http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/01/160103_diyarbakir_sur

5.http://www.gercekgundem.com/guncel/181088/cizrede-oldurulen-3-kadin-yardim-istemis

6.http://www.batmansonsoz.net/yazi/1994/affetmedim-affetmiyorum-affetmeyecegim#.VtA3Yn2LR0s

7.http://www.birgun.net/haber-detay/haci-lokman-birlik-in-vucudu-paramparcaydi-91284.html

8.http://www.gazeteduvar.com.tr/turkiye/2016/10/21/cadirdaki-sirnaklilara-polisten-uc-gun-sure/