Sinemanın kalbi Hollywood'da geçen yıl çekilen 300 büyük bütçeli filmdeki kadın karakterlerin sayısında ciddi bir düşüş olduğu belirlendi.

Merkezi San Diego'da bulunan Televizyon ve Film Dünyasında Kadınlar Merkezi tarafından yapılan çalışmaya göre kadınlar, geçen yıl çekilen büyük bütçeli filmlerdeki ana karakterlerin yüzde 15'ini, önemli karakterlerin de yüzde 29'unu canlandırdı. Filmlerde konuşması olan kadın karakterlerin oranı ise yüzde 30.

300 filmde 7 bin karakteri inceleyen araştırmaya göre, bu filmlerden sadece yüzde 13'ünde önemli erkek ve kadın karakterlerin sayısı eşit.

Filmlerdeki kadın karakterlerin genellikle erkek karakterlerden daha genç olduğuna işaret edilen araştırmada, "Filmlerdeki kadın karakterlerin yüzde 75'i beyazlardan oluşuyor. Asyalı kadınlar, en düşük orana sahip. Filmlerdeki erkek karakterlerin yüzde 75'i meslek sahibiyken bu oran kadın karakterlerde yüzde 60'a düşüyor" denildi.

Geçen yıl çekilen filmlerde görev alan kadın yönetmen, yapımcı, senarist ve sanat yönetmenlerinin oranı ise yüzde 16'ya düştü.

Araştırmacılardan Dr. Martha Lauzen, "The Hollywood Reporter" dergisine yaptığı açıklamada, son 10 yılda filmlerdeki kadın karakterlerin sayısının önemli oranda düştüğünü söyledi.

Woody Allen'ın "Blue Jasmine" filmindeki performansı ile bu yılki En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ına layık görülen Cate Blanchett de ödül töreninde kadınların sinema endüstrisindeki varoluş savaşına değinmişti. (ntvmsnbc)