YRP'den, Erdoğan'ın Fatih Erbakan'ı çaya çağırmamasına fotoğraflı gönderme YRP'den, Erdoğan'ın Fatih Erbakan'ı çaya çağırmamasına fotoğraflı gönderme

HABER MERKEZİ

2019 belediye seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’nu destekleyen Kürt seçmenin 31 Mart’ta da İmamoğlu’nu destekleyeceği ön görülüyor. DEM Parti’nin İstanbul seçiminde kendi adayıyla mı yoksa daha önceki yerel seçimde olduğu gibi yine CHP adayını mı destekleyeceği merak konusu olmuştu.

DEM Parti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde kendi adayı ile seçime girecek ama “kent uzlaşısı” kapsamında İstanbul’da bazı ilçelerde CHP ile birlikte seçime katılacak. Bu durumun İmamoğlu için avantaj olduğu belirtiliyor.  Ayrıca İstanbul, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde önde gelen çok sayıda kurum, vakif, dernek, aşiret ve kanaat önderleri, kayyum atamaları ve MHP ile iş birliğinden dolayı AKP’ye mesafeli duruyor. 

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Diyarbakır İzol Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İrfan Akba, İstanbul’daki Kürt seçmenin Ekrem İmamoğlu’na yöneleceği görüşünde.  "Bizim bölgemizde son yedi yıldır seçimlerden bir ay sonra kayyum atanıyor. Bölgede 96 tane belediyeye kayyum atanmış, bana göre son derece yanlış bir hareket. Halkın iradesi, yaptığı tercih gasp ediliyor. Bu hem bölge insanını hem Kürt insanını ciddi anlamda rahatsız ediyor. Türkiye’de gerçek anlamda bir demokrasi varsa halkın iradesine karşı konulmaz. DEM seçmeninin yüzde 70’e yakını  Ekrem İmamoğlu'na yönelecektir. Kürtlerin İmamoğlu’na destek verilmesinin tek amacı, bölgede var olan sıkıntıları yaratan iktidar partisine karşı bir duruştur."

“OYUMU İMAMOĞLU’NA VERECEĞİM”

İstanbul'da yaşayan Van Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Seyithan Bilici de 31 Mart seçiminde İmamoğlu’na destek vereceğini ifade etmiş,  "Ben seçimde oyumu Ekrem İmamoğlu'na kullanmayı düşünüyorum. Ben bir Kürt olarak, ülkemin ekonomisi çok zor durumda, yurt dışına gidip geliyoruz. Paramızın değeri iyice düşüyor. Kimse bize vize vermiyor. İstanbul'da DEM'in kazanma ihtimali yok. Bir de Ekrem İmamoğlu daha sempatik geliyor, halka yakındır. İnsanlara dokunuyor. Kürtler, mevcut ekonomik şartlar, kayyumlar ve AK Parti'nin halka üstten bakmasından dolayı Ekrem İmamoğlu'nu destekleyeceklerdir " diyor.

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya da, Kürtlerin, gerçek anlamda kendilerini temsil edip, kendileriyle sağlıklı diyalog oluşturabilecek bir yönetici arayışında olduklarını ifade ederek, İmamoğlu’nun bu hükümetin ve tavırlarına karşılık yeni bir açılımla bunu gerçekleştirebileceği görüşünde. GÜNSİAD (Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Derneği) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, İstanbul’daki DEM Parti’nin yüzde 8-10 arasında oyu olduğu, bunun yüzde 3-4 oranının kendi dayına diğerinin ise İmamoğlu’na gideceğini düşünüyor. Bedirhanoğlu, ayrıca İmamoğlu’nun muhafazakâr Kürtlerden de oy alabileceğini bir avantaj olarak değerlendiriyor.  HDP eski Van Milletvekilli Adem Geveri de İstanbul seçimlerinin sonuçlarını etkileyecek şekilde DEM Parti seçmenin İmamoğlu’nu destekleyeceğini fikrinde.

“KÜRT Z KUŞAĞININ OYU İMAMOĞLU’NA”

Spectrum House Araştırma Merkezi Genel Direktörü ve sosyolog Azad Barış da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında, İstanbul’daki Kürt Z kuşağının yanı sıra, Kürt dindarlarının da Ekrem İmamoğlu’na destek vereceklerini savunmuştu.   Rawest Araştırma Genel Müdürü Roj Girasun'a göre ise, Mart başında yaptıkları son araştırmaya göre, İstanbul’da DEM Parti oylarının yüzde 50’ye yakını İmamoğlu’na gideceği yönünde. Araştırmacı Yazar Cuma Çiçek ise, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun profil olarak AKP seçmenine hitap edebilen bir figür olduğunu belirterek, “İmamoğlu'nun AKP Kürtlerini ikna etme potansiyeli var. Yani muhafazakar camia ile konuşma potansiyeline sahip bir politikacı olması" şeklinde konuştu. Eski Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, 31 Mart seçimlerinde DEM Parti’ye rağmen, İstanbul’daki Kürt seçmenin önemli bir kısmının Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceğini, ‘AKP adayı kazanmaktansa Ekrem İmamoğlu kazansın’ şekliden düşünerek oy kullanacağını düşündüğünü söyledi.