Kabuğuyla birlikte yenilen elma, günde bir kaşık zerdeçal ve yarım kilo ev yoğurdu kolon kanserine karşı korunmada etkili oluyor. Aspirin alınması da hastalığa yakalanma riskini azaltıyor.

Ölüm oranının oldukça fazla olduğu kolorektal yani kolon veya kalın bağırsak kanserinde, hastalık erken evrede tespit edildiğinde, hastanın sağ kalma ihtimali çok yüksek. Bu kanser türünde tanı yaşı ortalama 62 olarak belirleniyor. Yaş ilerledikçe, hastalığa yakalanma riski de artıyor.

ENDOSKOPİK TARAMA


Radyolojik görüntüleme teknikleriyle batın ve pelvisin görüntülenmesi de; karaciğerle bağırsakların durumu ve hastalığın yayılıp yayılmadığı konusunda fikir veriyor.

Kanserin karaciğere sıçrama şüphesinin bulunduğu hastalarda; manyetik rezonansa da başvurulabilir. En önemli tarama ve görüntüleme yöntemi ise endoskopidir. Hastalık lezyonları, muskülaris mukoza adı verilen bölgeyi geçmediği sürece, hastalık son derece iyi seyreder. Öte yandan cerrahi müdahale sırasında çıkartılan kanserli parçanın, sağlam dokudan uzakta olması da, hastalığın seyri açısından çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirilir.

GÜNAŞIRI KALSİYUM


Kolon kanserinden korunmada; her gün 75-80 mg. Aspirin alınmasının faydası var. Hatta bu kanser türüne yakalananların, tedaviden sonra da Aspirin'e devam etmesi öneriliyor. Öte yandan günde 400 mg. folik asit ve günaşırı 1 gr. kalsiyum takviyesi de hastalığa yakalanma riskini azaltıyor.

Kolon kanserinden korunmak için keten tohumu, günde beş-yedi porsiyon sebze-meyve, haftada iki kez baklagil ve her gün yarım kilo ev yoğurdu tüketilmeli. Lahana, pazı, hardal otu, karnabahar, brokoli, pırasa, yaban mersini, böğürtlen, vişne, kereviz, enginar, siyah erik, siyah üzüm, kayısı ve yer fıstığı sıklıkla yenmeli. Günde mutlaka bir kaşık zerdaçal da tüketilmeli! Katkı maddesi olan, uzun raf ömürlü gıdalardan kaçınılmalı. Beyaz şeker ve beyaz undan uzak durulmalı.

ADAÇAYI ÇOK FAYDALI

Karahindiba, hastalıktan korunmada vazgeçilmemesi gereken bir bitkidir. Öte yandan son zamanlarda Boswellia bitkisinin de faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Zeytinyağı, avokado yağı, kanola yağı, soya yağı ve D vitamini; belli aralıklarla alınmalı.

Elma, özellikle kabuğuyla birlikte tüketilmeli! Günde en az 2 litre su içilmeli. Katkı maddesi olan, uzun raf ömürlü gıdalardan kesinlikle kaçınılmalı. Kekik, adaçayı, sarımsak ve soğan beslenme listelerinde her zaman yer almalı.

Kırmızı et haftada bir kereden fazla tüketilmemeli. Aşırı yanmış etin çok zararlı olduğu, sigara, alkol ve fazla kilonun hastalığa yakalanma riskini artırdığı da unutulmamalı.

ZENCEFİL BULANTIYI KESERKEN OMEGA-3 KİLO KAYBINDA ETKİLİ

Glutamin , papatya çayı, E vitamini, karadut şurubu ve nar suyu; kemoterapi tedavisi nedeniyle ağızda oluşan mukoziti azaltır, bağırsağı düzenler. Zencefil bulantıya, Omega 3 ise kilo kaybına karşı etkilidir. Asitli olmayan hakiki meyve sularını posalarıyla birlikte yarım saat içinde tüketmek son derece faydalıdır. Kemoterapi esnasında meyan kökü ve greyfurttan uzak durulmalıdır.

KABIZLIĞA KARŞI HURMA

Kalın bağırsak kanseri olan hastalar; kabızlığa karşı sabah saatlerinde hurma, kayısı veya siyah erik yemeli. Hastalığa karşı günde iki-üç porsiyon tam tahıllı gıda tüketilmeli. Özellikle arpa, sofralardan eksik edilmemeli.

YÜZDE 10'U GENETİK


Hastalığın yüzde 6-10'unu oluşturan hereditel kolorektal kanserlerde; genetik faktörler ön plandadır. Bu tür, polipozis sendromuyla ilişkilidir yani kanser, poliplerin zemininde gelişir. Yapılan mikroskopik veya histopatolojik incelemeler doğrultusunda; tümörün ne kadar yayıldığının yani kanserin hangi evrede olduğunun belirlenmesinde ise; tümörün bağırsak duvarında ulaştığı en derin mesafenin doğru olarak saptanması çok önemlidir. (Sabah)