40 kadar ülkede uzun yaşayan insanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, insanların yaşayabileceği en uzun süreye ulaşıldığı ve son 20 yılda bu sürenin kısalmaya başladığı sonucuna ulaşıldı.
 
Amerikan bilim insanları tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Britanya’da yayınlanan Nature dergisinde duyuruldu.
 
Fransa, Japonya, Britanya ve ABD’de ‘Süper Yüzlükler’ olarak adlandırılan 110 yaşının çok üzerindeki bireylerin incelendiği araştırmada, ortalamanın çok üzerinde yaşayan bireylerin yaş ortalamasının 1970-1990 yılları arasında arttığına dikkat çekildi. 1995 yılından itibaren ise ‘Süper Yüzlükler’in yaş ortalamasının düşmeye başladığı belirtilen araştırmaya göre, bu düşüş yıllık ortalama 4 ay olarak gerçekleşti.
 
1997 yılında 122 yaşında hayata gözlerini yuman Fransız Jeanne Calment’dan sonra ‘Süper Yüzlükler’in ortalama 115 yıl yaşadığının görüldüğü kaydedilen makalede, “Görünen gelecekte bunun değişmeyeceğini söylebiliriz” denildi. Araştırmaya dair makalede, önümüzdeki dönemde kimi bireylerin 125 yaşına kadar yaşayabilme ihtimalinin 10 binde 1 olduğu tespiti yapıldı.
 
Araştırmayı yöneten Dr. Jan Vijg, bulaşıcı ve kronik hastalıklara karşı tıpta ulaşılan seviye sayesinde ortalama yaşam süresinin uzamasının sağlandığını, ancak bunun maksimal insan ömrüne etkisi olmadığını söyledi. Ving, 125 gibi çok yüksek yaşam sürelerinin ise ancak insan yaşamında belirleyici olan genetik varyantları kontrol etmeye yarayacak terapilerle mümkün olabileceğinin altını çizdi.
 
Halen dünya üzerinde yaşayan en yaşlı birey 116 yaşındaki İtalyan Emma Morano isimli bir kadın. Morano dışında Endonezya ve Brezilya’da 145 ve 131 yaşında olduğunu iddia eden kişiler de bulunuyor. Ancak bu kişilerin gerçek yaşlarına dair kesin bir resmi kanıt bulunmuyor. (Kaynka: ANF)