Roboskili aileler ile birlikte 16 Mart’ta katliamın 25. Yıldönümünde düzenlenecek anmaya katılmak amacıyla Halepçe’ye gitmek üzere Zaxo’dan Süleymaniye doğru harekete geçtik.

Bizi Roboskili ailelerinin kardeşi Azad Ürek Hewler’de (Erbil) karşıladı. Beraber Hewler’de yemek yedikten sonra Süleymaniye’ye doğru yola çıktık.

Roboski li aileleri Süleymaniye’de YNK dış ilişkiler sorumlusu karşıladı. Süleymaniye’de Goran caddesinde bulunan otelde dinlendikten sonra 16 Mart sabahı Halepçe’ye doğru yola koyulduk. İki saat gibi orada olduk. Bizi orada Irak şehit bakanlığı başkanı karşıladı.

Halepçe’nin üzerinden 25 sene geçmesine rağmen, Roboski de üç aydır şahit olduğumuz gibi bizi yine elleri resimli, elbiseleri siyahlar içerisinde gözü yaşlı anneler karşıladı.

Birçok anlayış Halepçe katliamı açığa çıkarılmış gibi hareket etse de, bunun böyle olmadığını orada açıkça gördük. Goran hareketine bağlı gençler de bu durumu o gün orada protesto ettiler.

Bize yine Azad Ürek eşlik etti. Gösterilebilecek en güzel ev sahipliğini gösterdi. Tüm incelikleri arasında bizim çok da varlığımızı görmek istemeyenlere karşı, bizimde Halepçe ve Kürdistan’da yaşanan tüm katliamlar için orada olduğumuzu anons ettirdi.

Bizim anlamadığımız karışık ilişkilerden dolayı, bizimle yani Roboski ile ilgili tek bir kelime bile geçmedi. Bu durum tüm aileleri ve doğal olarak beni de çok üzdü.

Benim üzülmem şahsi bir üzülme değil. Ne çabuk Kürt halkına karşı girişilen katliamları unuttuk. Ne çabuk Kürtlerin birbirine uzatması gereken eli bir takım karmaşık ilişkiler için yok saydık.

Barzani ailesini temsilen Neçirvan Barzani bir konuşma yaptı. Sabırlı şekilde sonuna kadar Kürt halkına karşı girişilen bu yeni katliam üzerine bir kelime konuşur diye bekledik, fakat benim bu beklentimi boşa çıkardı.

Biz Kürt halkına karşı girişilen amasız fakatsız, tüm katliamları kınıyoruz. Bu katliamları unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. (Foto: Meral Geylani)