14 Mayıs 2023 günü Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri yapılacak. Bu seçimde 21 yıldır iktidarda olan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Ak Parti yönetiminin değişmesini isteyenler ittifaklar kurarak, işbirlikleri yaparak, “Birleşe Birleşe Kazanacağız!” diyorlar.

Ancak her ne kadar muhalif partiler Ak Parti iktidarına son vermek, Türkiye’de değişimin önünü açmak için birlik yönünde önemli adımlar atsalar da bu çabalar tek başına yeterli olmayak. Seçmenlerin de hedefe ulaşmak için stratejik oy kullanması, bunun için de herkesin kendi seçim bölgesinde vekil çıkarabileceği kesin muhalif partilerden birine oy vermesi gerekiyor. Yani, stratejik hedef olan “iktidarın kaybetmesini sağlamak” için hem Cumhurbaşkanlığı seçiminde, hem Milletvekili seçiminde stratejik oy kullanılması gerekiyor.

Stratejik oy vermek gerektiğinde stratejik hedefe ulaşmak için kendi partin dışındaki bir partiye ya da adaya oy vermek anlamına geliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA İŞLER DAHA KOLAY

Cumhurbaşkanlığı seçiminde stratejik oy kullanmak isteyenlerin işi daha kolay. Çünkü zaten muhalif partilerin birçoğu aday çıkarmayarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu işaret ettiler. Ama AK Parti iktidarına muhalif olduklarını ifade eden Muharrem İnce ve Sinan Oğan adaylıklarını sürdürüyor. Bu iki adayın seçimi kazanma ihtimalleri bulunmuyor, hatta %10 oy oranına bile ulaşamıyorlar. Ancak bu iki adayın alacakları oylar, Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi ilk turda kazanmasına engel olabilir. O nedenle Muharrem İnce ve Sinan Oğan destekçisi seçmenlerin stratejik oy kullanarak, kendi adayları kazanamayacağı için Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermeleri gerekiyor.

PARLAMENTO SEÇİMİNDE İŞ BİRAZ ZOR

28. Dönem Milletvekili Seçimlerinde ise muhalefetin mecliste çoğunluğu sağlaması çok daha zor. Çünkü en son seçimlere katılacağı netleşen parti sayısı 24 oldu. Yani muhalefetten çok fazla parti vekil çıkarma ihtimali olmamasına rağmen seçime katılıyor, bu durum da iktidar kanadına avantaj sağlıyor. O nedenle milletvekilliği seçimlerinde muhalif seçmenin desteklediği parti kendi seçim çevresinde vekil çıkarabiliyorsa desteklediği partiye, desteklediği parti kendi seçim çevresinde vekil çıkaramıyorsa o seçim bölgesinde vekil çıkarabilen bir muhalif partiye stratejik oy vermesi gerekiyor.

Türkiye çapında vekil çıkarabilen ve oy pusulasında yer alacak 3 muhalif parti bulunuyor: CHP, İYİ Parti, Yeşil Sol Parti.

Muhalif seçmenin kendi seçim bölgesinde vekil çıkarabilen bu 3 partiden kendisine en yakın gördüğüne oy vermesi gerekiyor.

Yurtdışı ve gümrüklerde oy kullanan seçmenlerin de oylarının boşa gitmemesi için vekil çıkarabilen bu 3 muhalif partiden birine oy vermesi gerekiyor.

Büyük şehirlerde bu 3 muhalif parti de vekil çıkarabildiği için seçmen 3 partiden kendisine en yakın olana oy verebilir. Ama bazı şehirlerde bu partilerden sadece biri vekil çıkarabilir durumda. O illerde tüm muhalif seçmenin hangi parti vekil çıkarabiliyorsa o partiye oy vermesi, yani stratejik oy kullanması gerekiyor.

Mesela Bayburt, Aksaray gibi illerde CHP, Yeşil Sol Parti ve diğer tüm muhalif partilerin seçmenlerinin orada vekil çıkarabilecek tek parti olan İyi Parti’ye stratejik oy vermesi gerekiyor.

Düzce, Gümüşhane gibi sadece CHP’nin vekil çıkarabileceği illerde tüm muhalif parti seçmenlerinin CHP’ye stratejik oy vermesi gerekiyor.

Ağrı, Şırnak gibi bazı illerde ise muhalefetten sadece Yeşil Sol Parti vekil çıkarabildiğinden CHP, İyi Parti ve diğer tüm muhalif parti seçmenlerinin Yeşil Sol Parti’ye stratejik oy vermesi gerekiyor.

İktidarın değişmesi için stratejik oy kullanmak isteyen her seçmenin kendi seçim çevresinde hangi muhalif partinin ya da partilerin vekil çıkarabileceğine bakıp ona göre oy kullanması çok önemli.

“VEKİL KAZANDIRMAYAN HER OY, ERDOĞAN’A YARAYACAK”

Bu konuda Selahattin Demirtaş da 15 Nisan’daki mesajında şöyle demişti: “Aklındaki, gönlündeki partiye oy vermek için çok haklı nedenlerin olduğundan eminim. Ama senin oyunla milletvekili çıkarılmazsa bunun çok ağır sonuçları olacak. Lütfen akılcı olanda birleşelim. Oyunu, milletvekili çıkarabilecek partilere ver lütfen. Milletvekili kazandırmayan her oy, Erdoğan’a yarayacak. Oy verdiğin parti milletvekili çıkaramazsa kendi elinle kendi geleceğini karartmış olacaksın. Yani şakası yok: Ya tam diktatörlük ya da demokrasi.”

Ben de, 21 yıldır iktidarda olan Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Ak Parti yönetiminin değişmesini isteyenleri vekil çıkarabileceği kesin olan partilere oy vermeye, stratejik oy kullanmaya, çevrelerini de bu yönde uyarmaya çağırıyorum. Bunu başarabilirsek, her şey çok daha güzel olacak!