"10. Düşünce Özgürlüğü İçin İstanbul Buluşması"na görüntüyle bağlanan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Türkiye'de gazetecilere yönelen baskılara dikkat çekti. Kürt basının baskılardan en sert şekilde nasibini aldığını belirten Assange, "4 yıl önce Kürt gazetecilerine yapılan ne varsa Türk basınının geri kalanına da bu yapılacaktır dedim ve bu öngörü tamı tamına doğru çıktı. Baskı normal hale gelirse geri kalanına da uygulanır. ROJ TV bugüne kadar var olan en büyük Kürtçe kanalıydı ve Obama-Rasmussen-Türkiye arasında bir anlaşma yoluyla ortadan kaldırıldı. Türkiye'de birçok gazetecinin işten atıldığını biliyorum. Baskılar Dündar ve Gül'den ibaret değil. En sert şekilde Kürt gazetecilere uygulanıyor bu baskı" dedi. 

Panelin sonunda Julian Assange ile görüntülü bağlantı sağlandı. Salondakilere hitap eden Assange, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun batının bazı gazetecilere dönük uygulamalarını ön plana çıkararak Türkiye'de olup biteni aklamaya çalıştığını söyledi. Assange "Ama bu mümkün olmayacak" dedi.

"Ben suçlama olmaksızın 6 yıldır tutukluyum. BM davama yapılan itirazın sonucunu önümüzdeki hafta duyuracak. Casusluk ile suçlanıyorum. Terörizmle mücadele yasası kapsamında işlenen casusluk iddiasıyla suçlandım" diyerek kendi durumundan bilgi veren Assange daha sonra Türkiye'de gazetecilere yönelen baskılara değindi. 

'BASKI, EN SERT ŞEKİLDE KÜRT GAZETECİLERE UYGULANIYOR'

Kürt basınına yönelen baskıya dikkat çeken Assange, "4 yıl önce Kürt gazetecilere yapılan ne varsa Türk basınının geri kalanına da bu yapılacaktır dedim ve bu öngörü tamı tamına doğru çıktı. Baskı normal hale gelirse geri kalanına da uygulanır. ROJ TV bugüne kadar var olan en büyük Kürtçe kanaldı ve Obama-Rasmussen-Türkiye arasında bir anlaşma yoluyla ortadan kaldırıldı. Türkiye'de birçok gazetecinin işten atıldığını biliyorum. Baskılar Dündar ve Gül'den ibaret değil. En sert şekilde Kürt gazetecilere uygulanıyor bu baskı" dedi. 

“HAKİKATİ YAYINLAMAK SUÇ OLAMAZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da seslenen Assange, "Türk toplumunda hakikati söylemenin suç olduğunu söylemek mümkün değil. Ama Erdoğan bunu devam ettirmemiştir. Erdoğan birçok politikacı gibi geçmişte birçok yalan haberin kurbanı oldu. Ama hakikati yayınlamak suç olamaz. Hakikatin kriminalize edilmesi devam ederse iktidarın altını kazır. Çünkü hakikat er geç ortaya çıkacaktır" dedi.

'TÜRKİYELİ GAZETECİLER PANAMA BELGELERİ KONUSUNDA DİKKATLİ OLMALI'

Panama Belgeleri'ne ilişkin de konuşan Assange, "Şu ana kadar Türkiye ile doğrudan ilişkisi olanları okumadık. 100 kişi var. Ben 5 kişi okudum. Erdoğan hükümetinin Panama’dan yaralanmasına karşı bir engel yaratmaya yönelikti. Türkiye hakkında şimdilik hiçbir şey yazılmadı. Kıyı ötesi bilgiler gelirse hükümetin bazı unsurları ile ilgili olarak Türkiyeli gazeteciler bu konuda dikkatli olmalı" diye konuştu.

(Kaynak: DİHA)