İzmir'de haber takibinde gözaltına alınana video-aktivist Kazım Kızıl tweeter'da yaptığı paylaşımından da sorgulanıyor.

Kamera Sokak kolektifi kurucularından, ‘Ölmez Ağaç Yırca’ belgeselinin yönetmeni, fotoğrafçı, belgeselci, video aktivist Kazım Kızıl, 17 Nisan Pazartesi günü Bornova Küçükpark Meydanı'nda referandum sonuçlarını protesto etmek için toplanan üniversite öğrencilerinin "Hayır Biz Kazandık" eyleminde haber takibi sırasında polisin eylemcileri darp ederek gözaltına alınmasını belgelemek için video çektiği sırada, polisin basın mensuplarının görüntü çekmesine izin vermemesi sonucu polis şiddetine maruz kalıp darp edilerek gözaltına alınmıştı.

GAZETECİLER VE ÖĞRENCİLER 5 GÜNDÜR GÖZALTINDA

Kazım Kızıl ile birlikte, Naber Medya muhabiri Anıl Deveci de 19 Üniversite öğrencisi ile birlikte gözaltına alındı. Haber yapmaya gittikleri üniversite öğrencileri ile birlikte gözaltına alınan gazeteciler Pazartesi gününden beri İzmir Terörle Mücadele Şubesinde gözaltında tutuluyorlar. Avukatlardan edinilen bilgilere göre gözaltında bulunan 21 kişinin bir kısmına “Cumhurbaşkanı’na Hakaretten” işlem yapılırken bir kısmına “2911 sayılı Toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet etmekten” işlem yapılıyor.

KAZIM KIZIL’A EK SUÇLAMA

“Ölmez Ağaç Yırca” belgeseli başta olmak üzere insan hakları temelli belgesel videolarıyla toplumsal olaylarda kaydettiği görüntüler ve çektiği fotoğraflarla tanınan Kazım Kızıl, “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek” suçlaması ile gözaltına alınmıştı. Daha sonra avukatlardan alınan bilgiye göre gözaltına alındığı gün Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından hakkında soruşturma yürütüldüğü belirtilerek, referandum günü sosyal medya hesabından paylaştığı “Halkımız bu seçim sonuçlarıyla bize sokağı işaret etmiştir” paylaşımı nedeniyle TCK 216. Maddesine muhalefet ettiği gerekçesiyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekten” ayrı bir suçlama daha yöneltildi.

Gazeteciler Kazım Kızıl ve Anıl Deveci ile birlikte İzmir TEM şubesinde gözaltında bulunan 19 kişinin bugün (21 Nisan Cuma) Bayraklı adliyesine sevk edilmesi bekleniyor.

Kazım Kızıl için arkadaşları twitter'dan '#KazımKızıl serbest birakilsin' ve #KazımKızılaÖzgürlük etiketleriyle kampanya yürütüyor.