Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları için tutuklanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu ve gazeteci- yazar Ahmet Nesin’in tutuklanmasını protesto etti. 

TGS’nin çağrısıyla Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen gazeteciler; “Gazetecilik Suç değildir”  pankartı açarak, sık sık "Özgür basın susturulamaz” sloganı attı. 

Eylemde konuşan TGS Başkanı Uğur Güç, “Turkiye'de gazetecilik uzun süredir baskı altında. 3 arkadaşımız Özgür Gündem gazetesine destek oldukları için  tutuklandı. Artık dayanışmakta suç. Gazeteciler olarak hep birlikte buna dur demeliyiz. Hiçbir zaman biat etmeyeceğiz” dedi. 

‘GAZETECİLİK TEHLİKE ALTINDA’

Ortak açıklamayı gazeteci gazeteci Ahmet Şık okudu. 

Bir an önce  bu hukuksuzluğa son verilmesi gerektiğini vurgulayan Şık şunları söyledi: “7 haziran seçimlerinin ardından tüm toplum baskı ve şiddet araçları ile büyük bir kuşatma altına alındı. Can kayıplarının listesi artık tutulamaz hale geldi. Memleketin içinde bulunduğu hakikati anlatan gazeteciler de hedef haline getirildi. Can Dündar ve Erdem Gül hakkında hapis cezaları verildi. Ocak ayından bu yana 14 DİHA muhabiri tutuklandı. Cezaevindeki gazetecilerin sayısı 38'e yükseldi. DİHA muhabiri Nedim Türfent ölümle tehdit edildi. Gazeteciler artık adliyelere gazete bürolarından daha  çok gider oldu. Onlarca gazetesi hakkında soruşturma ve davalar açıldı.”  

'BİAT ETMİYORUZ'

Fincancı, Önderoğlu ve Nesin'in bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Şık, “Gazetecilik tehlike altında. İktidar tüm gazetecileri Saray'ın basın danışmanı olarak görmek istiyor, halkın haber hakkı için bunu reddediyoruz, biat etmiyoruz” dedi.

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Şebnem Korur Fincancı, Ahmet Nesin ve Erol Önderoğlu’nun cezaevinden gelen mektuplarını okudu.

Kaynak: Evrensel