‘2 milyon yolla Süleyman’dan sonra, AKP yanlısı medyanın bir skandalı daha çıktı. Halkbank Star’ın dağıttığı kitaplar için de çok yüksek miktarda para vermiş.

Taraf gazetesinin iddiasına göre, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda adı sıkça geçen Halkbank’tan “hükümete yakın gazetelere” aktarılan kaynaklarla ilgili yeni bilgi ve belgeler ortaya çıktı.

Halkbank’ın, Süleyman Aslan’dan önceki genel müdürü Hüseyin Aydın’ın da, Star Gazetesi’ne 7 yıl önce 1.1 milyon liralık promosyon desteği verdiği ortaya çıktı.

Söz konusu destek, o dönemde henüz kapatılmamış olan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporlarında da yer aldı. Raporda, Star Medya Yayıncılık’a aktarılan 1 milyon 129 bin liralık kaynağın, gazetenin 100 temel eser promosyonunda kullanıldığı da vurgulandı.

Sayıştay Kanunu ile tasfiye edilen Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun, Türkiye Halk Bankası’nın 2007 yılı hesaplarıyla ilgili hazırladığı yaklaşık 300 sayfalık raporda, bankanın sponsorluk harcamaları eleştiri konusu yapıldı.

Hâlen TBMM ve Başbakanlık arşivlerinde bulunan raporda, 2007 yılında Halkbank’ın toplam 2 milyon 505 bin liralık sponsorluk gideri olduğu kaydedildi. Raporda, söz konusu 2.5 milyon liralık sponsorluk giderinin 1 milyon 129 bin liralık kısmının ise Star Medya Yayıncılık A.Ş.’ye promosyon gideri olarak verildiği de belirtildi.

Raporda, konuyla ilgili şu değerlendirmelere yer verildi: “Sponsorluk giderleri 2 milyon 505 bin liranın bir milyon 129 bin lirası Genel Müdür’ün 17 Ekim 2007 tarih ve 34 sayılı, 3 Ocak 2008 tarih ve 01 sayılı olurları ile Banka’nın ilgili birimine 1 milyon 130 bin liraya kadar verilen ödeme yetkisine istinaden, Banka’nın 70. Kuruluş yıldönümü çerçevesinde sosyal sorumluluk projelerinin desteklenmesi yönünde faaliyet kapsamında, eğitimi desteklemek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın tavsiye ettiği 100 temel eserin satın alınarak ihtiyaç sahibi okullara ücretsiz dağıtılması için işbirliği yapılan Star Medya Yayıncılık A.Ş.’yi yapılan ödemeleri kapsamaktadır.....”

GENEL MÜDÜR HÜSEYİN AYDIN’DI

Star Gazetesi’ne, 1.1 milyon liralık promosyon desteği verildiği 2007 ve 2008 yıllarında bankanın genel müdürlük koltuğunda şu anki Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın oturuyordu.

Banka kaynaklarından edinilen bilgiye göre o dönemde, Star Gazetesi’ne aktarılan kaynak yönetim kurulu üyeleri arasında tartışma konusu oldu. Üyeler, bu kadar yüksek bir meblağı onaylamak istemedi. Bunun üzerine de, promosyon desteği Genel Müdür Aydın’a verilen yetki ile sağlandı. 2007 yılı sonu itibariyle gerçekleşen döviz kurları dikkate alındığında, promosyon desteği dolar bazında yaklaşık 1 milyon doları buluyor.

Aydın, ATV ve Sabah’ın satışı için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuza, 200 milyon dolarlık kredi desteği de sağlamıştı.

“2 MİLYON YOLLA SÜLEYMAN BEY”

MAHKEME kararına dayanan teknik takip kayıtlarında, hükümete yakın bir gazetenin (Star) tepe yöneticisinin eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’dan 2 milyon liralık destek istediği gündeme gelmişti. Söz konusu kayıtlara göre, yönetici, maaşları ödeyemediğini ifade ederek, “Süleyman Bey, 2 milyon gönderin. Ben size reklam faturası keserim” şeklinde ifadelerde bulunduğu öne sürülmüştü.