Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Eylül’de bir televizyon kanalındaki açıklamasını “400 vekil alınsaydı bu olaylar yaşanmazdı” başlığıyla haberleştiren hurriyet.com.tr'den şikâyetçi oldu.

Haber nedeniyle Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’e "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla dava açıldı. Sedat Ergin’in 1 yıl 4 aydan 5 yıl 4 aya kadar hapsi istendi.

Erdoğan’ın avukatı aracılığıyla yaptığı şikâyet üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekili İdris Kurt tarafından iddianame hazırlandı.

İddianamede, “Cumhurbaşkanı’nın Dağlıca’daki terör saldırısında şehit edilen askerlerin ölümünü, 7 Haziran seçimlerinde kurucusu olduğu partinin 400 milletvekili sayısına ulaşmaması sebebine bağladığı gibi gerçek dışı, incitici ve iyi niyetle bağdaşmayan şekilde haber yapıldığı belirlenmiştir” denildi.

İddianamede, söz konusu ifadelerin Avrupa İnsan hakları Mahkemesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’uncu maddesi kapsamında değerlendirilmemesi gerektiği belirtildi. 

NE OLMUŞTU?

Hürriyet gazetesi 6 Eylül 2015'te Twitter hesabı üzerinden Cumhurbaşkanı'nın "400 vekil verilseydi bu olaylar yaşanmazdı" sözlerini paylaşmış, Erdoğan, yayın sırasında haberlere tepki göstermişti.

hürriyet.com.tr’den atılan tweetin ardından aralarında İstanbul milletvekili Abdurrahim Boynukalın’ın da bulunduğu kalabalık grup, Hürriyet binası önünde “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları atmış ve tekbir getirmişti. Ayrıca binanın camlarını kırmış ve giriş katında bulunan reklam servisine ait masa ve bilgisayarları dağıtmıştı.

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, hatalı başlığın 10 dakika sonra yayından kaldırıldığını belirterek konuyla ilgili şunu yazmıştı.