İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi tarafından insan hakları savunucusu Ayşe Nur Zarakolu onuruna her yıl verilen "Düşünce Özgürlüğü" ödülleri sahiplerini buldu.

 

İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan ödül törenine, aralarında Akın Birdal, Av. Eren Keskin, Eşber Yağmurdereli'nin de olduğu çok sayıda insan hakları savunucusu, ödül sahipleri Ahmet Şık ve Nuray Mert'le, Ayşe Nur Zarakolu'nun kurucuları arasında yer aldığı Belge Yayınevi çalışanları katıldı.

 

'YILLAR HAK İHLALLERİNİN PEŞİNDE KOŞARAK GEÇİYOR'

Gecenin sunuculuğunu üstlenen Ümit Efe, Ayşe Nur Zarakolu'nun ölümünün üzerinden 10 yıl geçtiğini hatırlatarak, "Onu çok seviyor ve çok özlüyoruz. O, hepimiz için büyük bir değer. Zaman çok hızlı geçiyor, ne yazık ki hak ihlallerinin peşinde koşarak geçiyor" diye konuştu. Efe, insan hakları, bağımsızlık, demokrasi ve özgürlükler mücadelesinde yaşamında yitirenleri anarak sözlerini noktaladı.

 

Efe'nin konuşmasının ardından sonra Ayşe Nur Zarakolu'yu anlatan belgesel gösterimi yapıldı. Ardından törenin açılış konuşmasını yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Abdülbaki Boğa, konuşma yapmak istemediğini belirterek Ragıp Zarakolu'nun gönderdiği mesajı okudu.

 

‘HALA YOL GÖSTERİYOR’

Törene katılamayan Ragıp Zarakolu, mesajında şunları kaydetti: "Bu yıl rahmetli eşim, kavga arkadaşım Ayşe'yi yitirmemizin 10. yıldönümü. 10 yıl önce söyledikleri bugün hala yol gösteriyor. Keşke duysalar. Ayşe, 1990 yılında BEŞİKÇİ davası savunmasında, “Kitabın, yazının, derginin, gazetenin ‘kriminal’ bir suç aleti sayıldığı ve mahkum edildiği; yazarın, çevirmenin, düşünürün kelepçelendiği utanç verici durumdan ne zaman kurtulacağız” diye sormuştu hakimlere.”

 

'ÖZGÜRLÜK ERTELENEMEZ'

Zarakolu, mesajında, Belge Yayınları'ndan çıkardığı kitaplar nedeniyle Ayşe Nur Zarakolu'na açılan davaları ve yaptığı savunmaları hatırlattı. Ragıp Zarakolu, mesajında ödül alanları, tutukluları ve ailelerini selamladı, "Özgürlük ertelenemez" dedi. (Mesajın tamamı burada >>>)

 

ÖDÜLLER ERSANLI, ŞIK VE MERT'E

Açılış konuşmasının ardından, ödüller sahiplerine verildi. Bu yıl Düşünce Özgürlüğü ödüllerini tutuklu akademisyen Prof. Dr. Büşra Ersanlı, yazdığı kitap nedeniyle tutuklanan ve 1 yıl sonra tahliye olan gazeteci-yazar-akademisyen Ahmet Şık ve yazıları nedeniyle Milliyet Gazetesi'ndeki işine son verilen gazeteci Nuray Mert aldı.

 

Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın ödülünü, kendisi tutuklu olduğu için kızkardeşi Sırma Ercan aldı. Ersanlı'nın ödülü, İHD eski Genel Başkanı ve İHD Onur Üyesi Akın Birdal verdi. Sırma Evcan, kardeşi Büşra Ersanlı'nın mesajını okudu.

 

'NEDEN BU KADAR ÇOK KÜRT AVUKAT VAR?"

Ersanlı, mesajında, özerklik, yerelleşme gibi konularda çalışma yaptığını hatırlatarak, tutuklanması nedeniyle ifade ve örgütlenme hakkının gasp edildiğini belirtti. Ersanlı, tutuklanmasını hem şahsına hem de BDP'ye yönelik bir saldırı olarak değerlendirerek, şunları kaydetti: "Neden bu kadar çok Kürt avukat var? Neden İHD'ler kurulduktan sonra sağlık ocağı gibi yayıldı?"

 

Ersanlı'ya ödül veren Akın Birdal ise, ödül için seçilen isimlerin rastlantı olmadığını söyleyerek, "Ezilenlerden, emekçilerden, ötekileştirilenlerden yana düşünen ve bir şeyler yapan insanlar ödül alıyor" dedi.

 

'MAHCUBİYETLE KABUL EDİYORUM'

Nuray Mert'in ödülünü ise İHD Onur Üyesi Eşber Yağmurdereli verdi. Nuray Mert, Ayşe Nur Zarakolu Ödülü'nü almaktan duyduğu onuru dile getirerek, "Büyük bir mahcubiyetle bu ödülü kabul ediyorum. Bu salonları dolduranlar insan hakları ve özgürlükler adına çok büyük bedeller ödediler, onların yanında ödülü kabul etmek mahcubiyet" diye konuştu.

 

Nuray Mert, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdiye kadar elimden geleni yapmaya çalıştım, ancak emeklerimin çok eksik ve yetersiz olduğunu düşünüyorum. Çok cesaretli ve büyük şeyler yapmış değilim. Hak, özgürlük, barış, demokrasi mücadelesinin Kürt muhalefeti çevresinde durarak gerçekleştirilebileceğini düşünüyorum."

 

MERT ZAFER İŞARETİ YAPMAYI SÜRDÜRÜYOR

Twitter'da zafer işareti yapan bir resmi üzerinden kendisiyle ilgili bir linç kampanyası başlatıldığını hatırlatan Nuray Mert, zafer işareti yapmanın bir suç olarak sunulmasına tepki göstererek zafer işareti yaptı.

 

Ahmet Şık bütün tutuklu gazeteciler adına yazar Erdoğan Aydın'dan ödül aldı. Şık'a verilen ödülün üzerine tutuklu gazetecilerin isimleri yazıldı. Ahmet Şık, 1990'lı yıllarda İHD içinde Ayşe Nur Zarakolu'yla tanıştığını ifade etti. Şık, "2012 yılında hala bir takım insanlara düşünce ve insan hakları adına ödül veriliyor olması utanç verici" dedi.

 

AHMET ŞIK DA NURAY MERT'İN ÖRGÜTÜNDEN(!)

Ödülünü, komplolar sonucu tutuklananlar adına aldığını söyleyen Şık, "Çeteleşmiş devletin yeni sahiplerine sesleniyorum. Eğer beni bir örgüte dahil edeceklerse, Nuray Mert'in örgütüne dahil etsinler" diyerek zafer işareti yaptı.

 

Ödüllerin dağıtılmasının ardından Ayşe Nur Zarakolu'nun arkadaşı ve uzun yıllar birlikte çalıştığı Av. Eren Keskin konuşma yaptı. Zarakolu'yla ilgili anılarını paylaşan Keskin, 1990'lı yıllarda zor zamanlar yaşadıklarını hatırlatarak, "Yabancı insan hakları savunucuları bize, 'Korkmuyor musunuz' diye sorardı. Korkardık ama korkuyla birlikte yaşamayı öğrendik" diye konuştu.

 

Keskin, Ayşe Nur Zarakolu'nun, Ermeni meselesi, Kürdistan, anti-demokratik laiklik, Kıbrıs gibi zor konularda yayıncılık yaptığının altını çizdi. (ETHA)