AKP’nin 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü dolayısıyla düzenlediği etkinliklere katılmaları için yabancı gazetecilere davet gönderdi.

Murat Kuseyri’nin Evrensel’de yer alan haberine göre, 15 kontenjanın tanındığı İsveç’te çalışan gazetecilerden hiç biri daveti kabul etmedi.

Başbakanlık Basın-Yayın  ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla 11-17 Temmuz tarihlerinde  düzenlenecek etkinliklere uluslararası medyanın katılımını sağlamak için bir program hazırladı.

Program çerçevesinde “Çeşitli ülkelerin basın yayın kuruluşlarından önde gelen çok sayıda medya mensubu” Ankara'ya davet edildi.

Programda yer alacak gazetecilere Ankara'da bulunacakları süre içinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve AKP temsilcileriyle görüştürülecekleri, vakitlerinin uygun olması halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’la görüştürülecekleri belirtildi. 

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü yetkililerinden Zeynep Özeri ve Saim Ertuğ’un imzalarının bulunduğu davetiyede “Söz konusu ziyarete katılacak medya mensuplarının yurt dışı, yurt içi ulaşım, iaşe ve ibate masrafları Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacaktır” ifadelerine yer verildi.

Programda yer alacak gazetecilerin kalmaları için Ankara'daki 5 yıldızlı 'Hotel Anadolu Downtown'da rezervasyon yapıldı. Programa katılmayı kabul ederek Ankara'ya giden gazeteciler ilk olarak AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen etkinliklere götürüldü.

İSVEÇ İÇİN 15 KONTENJAN

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, İsveç'e 15 gazeteci kontenjanı ayırdı. Ancak İsveç medyasından tek bir gazeteci bile daveti kabul etmeyince İHA muhabiri Metin Altınışık'ı devreye girdi.

Altınışık, İsveç’te muhabirlik yapan yabancı gazetecileri geziye katmak için girişimde bulundu. Ancak yabancı gazetecilerin çoğu tıpkı İsveçli gazeteciler gibi 177 meslektaşlarını cezaevlerinde tutan AKP’nin davetini reddetti. İkisi Filistinli biri Meksikalı üç muhabir daveti kabul ederek Ankara'ya gitti.

İsveç medyası AKP Hükümeti'nin davetini kabul etmediği gibi tirajları milyonları bulan gazete ve medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri, 15 Temmuz'un yıldönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık bir mektup göndererek AKP'nin gerçekleştirdiği ifade ve basın özgürlüğü ihlallerini kınadı.

Cezaevlerindeki 177 gazetecinin serbest bırakılmasını, kapatılan televizyon, radyo, gazete ve dergilerin el konulan mallarının iadesini istedi.

GAZETECİLER BEDAVA GEZİLERE KATILAMAZ

İsveç’te gazeteciler çok katı kurallar altında çalışıyor. Basın Etik Kurulu'nun belirlediği 12 kural arasında gazetecilerin hiç bir biçimde bedava gezileri ve ikramları kabul etmemeleri yer alıyor. 2013 yılında İsveç'ten çoğunluğu yabancı 14 gazetecinin Türk devletinin davetine uyarak Türkiye gezisine katılmaları, tüm masraflarının devlet tarafından karşılanması yoğun tepki ve tartışmalara yol açmıştı.

Basın Etik Kurulu Üyesi Anita Whalberg, İsveç medyasına “Gezilerle ilgili çok katı kurallarımız var. Temel kuralımız bu tür gezilerin kabul edilmemesidir” açıklamasını yaparken, Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Arne König ve İsveç Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jonas Nordling, Expressen gazetesinde yayımlanan makalelerinde geziye katılan gazetecilere sert eleştiriler yöneltmişti. İsveç Devlet Televizyonu'nda çalışan Azerbaycan doğumlu bir gazetecinin işine son verilmişti.