Türkiye’nin ilk Lazca yayın yapan televizyon kanalı yayına hazırlanıyor.

14 yıl önce Gelişim TV adıyla yayına başlayan bölgesel televizyon yayın hayatına yeni bir yön verecek ve uydu kanalıyla tüm dünyaya kollarını açacak.

Bu yenilikler arasında önemli ayrıntılar var; bunların en önemlisi kanalın Laz-Hemşin kültürünü yansıtacak olması.

Yeşilin ve mavinin buluştuğu Rize'nin ilçesi Ardeşen’den yayına başlayan Gelişim TV bu zamana kadar bölge kültürünü, doğasını, yaşantısını, sosyal yapısını yaptığı yayınlarla yansıtmaya çalıştı.

Bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Gelişim TV uzakları yakın etmeyi hedefliyor.

Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafına yayılmış yöre insanının, Lazların ve Hemşinlilerin kendi kültüründen, sosyal yapısından, bölgede olup bitenden haberdar olmasını hedefleyen Gelişim TV Laz-Hemşin kültürünü yansıtan türküleri de muhteşem Karadeniz doğası eşliğinde yayınlayacak.

Programlarının büyük bir kısmını Lazca olarak yayınlayacak olan kanal, haber bültenlerini de Lazca olarak yayınlamayı planlıyor.

Lazca yayınlar ile bölge kültürüne sahip çıkacak olan Gelişim TV logo ve ismini de değiştiriyor. Bu konuda izleyicilerinden de öneriler bekleyen kanalın amacı Lazca, Hemşince, ya da iki dilde de karşılığı olan bir isim bulmak. Lazca.org sitesi kanalı ziyaretinde iki dilde de anlamı olan TİMYA ismini önermiş bile. İlk Lazca yayın yapan televizyon kanalı yeni ismiyle 2013'ün ilk aylarında yayına başlamayı planlıyor. (Demokrat Haber)