AKP hükümetine yakın yayın organlarınca seçim öncesi yürütülmeye başlanan HDP'yi karalama kampanyasına seçim sonrasında da devam eden, A Haber ve Kanal A Televizyonları, HDP tarafından RTÜK'e şikayet edildi.

HDP Genel Merkezi, A Haber'in 13 Haziran tarihinde yayınladığı "Yaz Boz" adlı programdaki hakaret içerikli ve hedef gösterici sözler nedeniyle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı'na şikâyette bulundu.

Şikâyet başvurusunda "HDP'nin aldığı oy oranlarının konu edildiği, İzmir'de Karşıyaka, Alsancak ve Kordon, Ankara'da Çankaya, İstanbul'da da Beşiktaş, Nişantaşı, Etiler ve Bebek'te HDP'ye çıkan oylar gerçeklikten uzak, farklı algı yaratmaya yönelik suçlayıcı, negatif bir dil ve üslupla yansıtılmıştır. Kullanılan dilden, ekrandaki alt yazılara, canlı bağlantılarda muhabirlerin aktarımından, ekrana yansıtılan görüntülere, dış seslendirmeden abartılı efektlere varıncaya kadar program bir bütün olarak hedef gösterici, toplumda nefret duygularını güçlendirici, bölgesel farklılıkları ve ayrımcılığı körükleyici, kamuoyunu yanlış bilgilendirici, tek yanlı, seçmenlerin demokratik iradesini küçümseyici, toplumsal barışa zarar verici bir içerik taşımıştır" denildi.

'KÜRTLERİN KAPICI BİLE YAPILMAYACAĞI YERDEN OY ÇIKTI’     

Şikâyet başvurusunda hakaret içerikli sözler şu şekilde yer aldı: "Program esnasında Nişantaşı'ndan bağlanan muhabir 'Nişantaşı beyaz Türklerin yaşadığı yer. Şimdi rakamlar vereceğim burada yaşayanların ne kadar beyaz Türk olduğunu anlatacağım. Burada beyaz Türklerin yaşadığı yerde Kürt yurttaşlarımızı değil kapıcı yapmak burada oturamayacakları bir yerde her ne hikmetse 8 bin 178 oy çıktı' diyerek yurttaşlarımıza yönelik ayrımcı, aşağılayıcı bir dil kullanmıştır. Program sunucusu 'Etiler, Nişantaşı Kandil'le birleşti' sözleriyle bu semtte yaşayan yurttaşları hedef gösterirken, partimizi de 'Meclis aritmetiğini bozan bir dış proje' olarak yansıtmaya çalışmıştır. Ekrandaki 'Tehdit ve şantajla oylar kime gitti', 'Seçim döneminde bölge halkı tehdit edildi', 'HDP'ye oy vermeyenleri ölümle tehdit ettiler', gibi alt yazılarla HDP'nin oy oranını gayri meşru gösterme çabası güçlendirilmeye çalışılmıştır. HDP için 'terör örgütünün uzantısı' ifadesi kullanılmıştır. Buna karşın, Diyarbakır'daki bombalı saldırının failiyle ilgili bilgi aktarılırken 'DAİŞ saflarına katıldı' denilerek, insanlık dışı suçlar işleyen, tecavüz ordusu İŞİD için özenli, hassas bir dilin kullanılması dikkat çekmiştir."

DEMİRTAŞ’A AĞIR HAKARET: ‘ELİ KANLI GENEL BAŞKAN’  

HDP Genel Merkezinin ikinci şikâyet konusunu da Kanal A Televizyonu'nda yayınlanan "Sivil Düşünce Adlı" programdaki sözler oluşturdu. 17 Haziran'da yayınlanan programda Yeni Şafak Yazarı Tamer Korkmaz'ın, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için "Çözüm sürecinden rahatsız, Türkiye'de barış olmasından rahatsız kişilerin başında genel başkan geliyor. Kobanê kalkışmasının işaret fişeğini çakan ve eline kan bulaşmış bir parti genel başkanıdır" ifadesi de şikayet konusu yapıldı. Korkmaz, HDP'ye "kukla", "Ajan" gibi ifadelerle hakaretlerini sürdürmüştü.

HDP Genel Merkezi her iki başvurusunda A Haber ve Kanal A Televizyonları hakkında nefret söylemini ve hakaret içerikli sözleri içeren hedef gösterici yayınları dolayısıyla RTÜK Yasasına göre yaptırım uygulanmasını talep etti. (DİHA)