Taksim Gezi Parkı'nda yapılması planlanan projeye karşı çıkan İstanbullulara, polisin gaz bombaları ve tazyikli su ile düzenlediği saldırılar dünya basınında geniş yer buldu.

GUARDİAN'DAN ANAAKIM MEDYAYA ELEŞTİRİ VE 'TÜRK BAHARI' VURGUSU

"İstanbul'un merkezinde yapılan barışçıl bir gösteriye polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etmesi sonrasında buna tepki gösteren halk, birçok kentte protesto eylemleri yaptı. Ankara, İzmir, Bodrum başta olmak üzere birçok kentte yapılan protesto eylemleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 yıllık iktidarına karşı düzenlenen en büyük gösteriler özelliğini taşıyor."

Haberde, Türkiye'deki anaakım medyanın, ülke genelindeki gösterilere yeterince yer vermediği de belirtildi.

Guardian'da Richard Seymour imzalı yorum haberde ise, Gezi Parkı protestolarının bir "Türk Baharı'na dönüşme tohumları taşıdığı iddia edildi. Yorum haberde, İstanbul polisinin, Gezi Parkı'ndaki protestoculara müdahale ederken, ABD polisinin iki yıl önceki taktiklerini kullandığı ifade edildi.

ABD'de iki yıl önce yapılan "Occupy" eylemlerine polis sabaha karşı müdahale ederek, çadırları yakıyordu. İstanbul'da da polis iki gün üst üste barışçıl gösterilere, sabah saat 05.00'te müdahale etmişti.

BBC: EYLEMCİLER BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜNÜ YÜRÜYEREK GEÇTİ

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İstanbul Gezi Parkı'ndaki gösterilere polisin sert müdahalesini ilk haber olarak verdi. Haberde, İstanbul'da polis ile göstericiler arasındaki çatışmalarda onlarca kişinin yaralandığı ifade edildi.

Gezi Parkı'nda başlayan eylemin Ankara, Bodrum, Konya ve İzmir gibi kentlere de sıçradığını belirten BBC, hükümet karşıtı göstericilerin bugün Boğaziçi Köprüsü'nü yürüyerek geçtiğini ve polis tarafından durdurulduğunu dile getirdi.

DER SPIEGEL: ERDOĞAN HÜKÜMETİ ZOR DURUMDA

İstanbul'da çevrecilerin barışçıl gösterisine polis müdahalesi sert oldu. Şimdi on binlerce kişi göstericilere destek vermek için sokağa çıktı. "Ayaklanma"ya dönüşen gösteriler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetini "zor duruma" soktu.

İstanbulluların çay içmek, sohbet etmek ve dinlenmek için buluştukları Taksim'deki Gezi Parkı'ndaki ağaçların sökülmek istenmesine karşı çıkan çevreciler, öğrenciler ve insan hakları savunucularının birkaç gündür süren eylemi, dün iktidarla halk arasındaki çatışmaya dönüştü. Başbakan Erdoğan hükümetinin Gezi Parkı'nı bir alışveriş merkezine çevirme planı dün akşam Taksim'e akın eden on binlerce eylemci tarafından protesto edildi. Polis, eylemcilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Barışçıl gösteriler, gazeteciler ve muhaliflerin tutuklanmasına neden olan Erdoğan'ın otoriter iktidarına karşı "ayaklanmaya" dönüştü.

RUSSIA TODAY: EYLEMLER ÜLKE GENELİNE YAYILDI

Rusya'nın İngilizce de yayın yapan televizyonu "Russia Today" Türkiye'de yıllar sonra ilk kez binlerce göstericinin İstanbul'da polisle çatıştığını duyurdu. Yüzlerce kişinin yaralandığı ve onlarca kişinin gözaltına alındığı eylemler, ülke geneline yayıldı.

LE MONDE: 'İSLAMLAŞTIRMAK'LA SUÇLANIYOR

"Hükümete öfkeli binlerce İstanbullunun beyaz gecesi: AKP iktidara geldiğinden bu yana Türkiye'de kişi başına düşen gelir üçe katlanmış olsa da Erdoğan otoriter olmak ve Türk toplumunu "İslamlaştırmak"la suçlanıyor.

FRANCE 24: POLİS ERDOĞAN KARŞITLARINI ŞİDDETLE DAĞITTI

"Polis İstanbul'da Erdoğan karşıtlarını şiddet kullanarak dağıttı" : Erdoğan hükümeti son haftalarda Türkiye'nin Suriye krizindeki rolü, çevre, alkol satışlarına getirilen kısıtlama veya resmi makamların sokakta öpüşmeye karşı uyarıları gibi konular nedeniyle eleştirilmekte. Bu çalkantılar, hâlâ açık farkla en popüler Türk siyasi olmaya devam eden Erdoğan ile ülkenin otoritarizme kayışını ve laik ilkelerin sorgulanmasını eleştiren kesim arasında artmakta olan gerginliğin yansıması".

EL CEZİRE: HÜKÜMET KARŞITI GÖSTERİLER TÜRKİYE'Yİ VURDU

Katar merkezli El Cezire televizyonu, İstanbul Gezi Parkı'ndaki barışçıl gösterilere polisin müdahalesini "Hükümet karşıtı gösteriler Türkiye'yi vurdu" başlığıyla verdi.

Haberde, ikinci gününe giren hükümet karşıtı gösterilerde, eylemcilerin Taksim'de Gezi Parkı'na ulaşma girişimlerine polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ettiği belirtildi. Son olarak binden fazla kişinin Boğaziçi Köprüsü'nü yürüyerek, protestoculara destek verdiği ve dünkü olaylarda en az 60 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

BILD 'TAYYİP, BAKSANA KAÇ KİŞİYİZ' SLOGANINA YER VERDİ

İstanbul'daki Gezi Parkı'nda 600 ağacın sökülerek yerine alışveriş merkezi yapılma projesine karşı binlerce kişi gösteri yaptı. İstanbul ve Ankara'da polis, binlerce eylemciye sert müdahalede bulundu. Biber gazı ve tazyikli su ile müdahale sonucu onlarca kişi yaralandı. Dünkü eylemlerde göstericilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alarak, "Tayyip, baksana kaç kişiyiz" sloganları attığı da ifade edildi.

Binlerce kişinin Boğaziçi Köprüsü'nü yürüyerek karşıya geçmesi bugünkü eylemlerin startını verdi. Polisin, eylemcilere karşı biber gazı ve tazyikli su kullandığı belirtiliyor. Türk medyası 81 kişinin gözaltında olduğunu belirtiyor.

HAARETZ: YILLAR SONRA BÜYÜK ÇAPLI EYLEMLER

İsrail gazetesi Haaretz de İstanbul'daki Gezi Parkı eylemlerine geniş yer verdi. Gazete, polisin biber gazı ve tazyikli su kullanarak müdahale ettiği dünkü gösterilerde onlarca kişinin yaralandığını, buna tepki gösteren Türklerin diğer kentlerde de protesto eylemleri düzenlediğini yazdı. Haberde yıllar sonra Türkiye'de ilk kez bu kadar büyük çaplı gösterilerin düzenlendiği ifade edildi.

BFMTV: AŞIRI BASKICI REJİME KARŞI DİRENİŞİN SEMBOLÜ

Fransız haber kanalı BFMTV "Türkiye'nin baharı mı? Taksim, aşırı baskıcı rejime karşı direnişin sembolü haline geldi" dedi.Gezi Parkı eylemi dünya basınında

LE POINT

"Bir kentleşme projesi İstanbul'u alevlendirdi"