'Ekşi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoğlu ve 39 üyesinin 'Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçunu işledikleri gerekçesiyleyargılandıkları davaya ilişkin gerekçeli karar açıklandı.

Türkiye'nin en eski sosyal medya maceralarından 'Ekşi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoğlu ve 39 üyesinin 'Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçunu işledikleri gerekçesiyleyargılandıkları davaya ilişkin gerekçeli karar açıklandı.

SEDAT KAPANOĞLU ENGEL KOYMADI

Mahkeme Kapanoğlu'na 10 ay, Ekşi Sözlük yazarı Özgür Kuru'ya da 7 ay 15 gün hapis cezası vermiş; iki ceza da ertelenmişti. Anadolu Adalet Sarayı 32. Sulh Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan ve avukatlara dağıtılan gerekçeli karardaysa, 'eylemin kamu yararını bozmaya elverişli' olduğu savunuldu.

Kararda, 'paylaşılan yazılara sanık Kapanoğlu tarafından engel konulmadığı', 'bu yazılara isteyen kişilerce ulaşılabildiği ve eylemin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu sonucuna varıldığı' ifade edildi. Kararda, 'Kapanoğlu'nun kastı, suçun işlenmesinde güttüğü amaç ve saiki nazara alınarak atılı suçtan teşdit hükümleri uygulanarak cezalandırılmasına karar verildiği' belirtildi.

RAMAZANDA RAKI SOFRASINA OTURMAK DİNİ DEĞERLERİ AŞAĞILAMAK

Kapanoğlu'yla birlikte ertlenmiş hapis cezası alan Özgür Kuru hakkındaysa şöyle denildi: "Sanık Özgür Kuru'nun da sitede yer alan 'Ramazanda içki içip evli kadınla zina yapmak' başlıklı yazıya 7 Ağustos 2012′de 'Diyanet şu işe bir el atsa da eskiden arabaların özelliklerini yazan kartlar gibi, günahları yazan kartlar çıkarsa, biz de onlarla oynasak', 'Ramazanda rakı sofrasına oturmak', 'Camide sümüğünü halının altına silmek', şeklinde ifadeler kullanarak halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağıladığından atılı suçtan cezalandırılmasına karar verilmiştir.''

Gerekçeli kararda, diğer 37 sanık hakkında da sitede 31 Aralık 2011′den önce yazdıkları yazıların 5 Temmuz 2012′de yürürlüğe giren 6352 sayılı yasanın geçici 1/b maddesi kapsamında olması dolayısıyla kovuşturmanın ertelenmesine karar verildiği belirtildi. (gazeteciler.com)