Son dönem Osmanlı dönemi basın tarihinin önemli parçası olan Kürt basın tarihinde özel bir yeri olan Rojî Kurd dergisinin yayımlanmasının yüzüncü yılı vesilesiyle 16 Mart 2013 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Osmanlı Kürt Basını” konulu bir konferans düzenleniyor.

Yurt dışından akademisyen ve araştırmacıların da katılacağı konferansın açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mete Tunçay yapacak.

09:30-17:30 saatleri arasında gerçekleşecek olan konferans, üç oturumdan oluşacak.

Konferansın ilk oturumunda, Rojî Kurd dergisini ortaya çıkaran tarihi arka plan ile sosyo-ekonomik, siyasi ve kültürel bağlam tartışılacak.

Mete Tunçay’ın moderatörlüğünü yapacağı bu oturumda Prof. Dr. Hamit Bozarslan (EHESS, Fransa), Doç. Dr. Bülent Bilmez (İstanbul Bilgi Üniversitesi), araştırmacı M. Malmisanıj (Mardin Artuklu Üniversitesi) ve Kürdistan Federe Bölgesi’nden araştırmacı Abdulla M. Zangana tebliğ sunacaklar.

Diğer iki oturumda  ise Rojî Kurd dergisinin “Hikayesi, Yazarları ve Dili” ile derginin “İçerik Analizi” ele alınacak. 

Osmanlı basın tarihinin ve Orta Doğu düşün tarihinin ihmal edilmiş bir parçası olan Kürt basını tarihi üzerine Türkiye’de düzenlenen bu ilk akademik etkinliğin yer, saat ve tebliğleri hakkında ayrıntılı bilgi aşağıdaki programda mevcut.

Etkinlik yerine ulaşım için tıklayınız