Atılım gazetesi yazarları ile muhabirleri hakkında, gazetede çıkan yazı ve haberler nedeniyle ‘Örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Dava kapsamında geçtiğimiz Haziran ve Temmuz aylarında gazetedeki haber ve yazıları bulunan Ali Haydar Saygılı, Alp Altınörs, Arzu Demir, Emin Orhan, Erkan Salduz, Fadime Çelebi, Fatih Gür, Hatice Duman, Fuat Uygur, İsminaz Ergün, Sami Özbil, Semiha Şahin ve Uğur Ok ile Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Genç salonda hazır bulunurken Aydın Akyüz ve Vahap Biçici tutuklu bulundukları hapishaneden duruşmaya SEGBİS ile katıldı. 

“Terör örgütü propagandası” yaptıkları iddiasıyla haklarında kamu davası açılan 16 basın emekçisinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında savunma yapan gazeteciler, iddianamenin hukuki değil, siyasi olduğuna vurgu yaptı. Basın emekçileri, davaya konu olan yazılarının suç olmadığını dile getirerek beraatlerini talep etti. 

‘HAKİKATE BAĞLI KALACAĞIZ’

Gazeteci Arzu Demir “Atılım’ın temmuz ve ağustos sayılarından yargılanmamız 20 Temmuz’da savaş ilan edildiğini ve gazeteciliğin baskı altına alınmaya çalışıldığını gösteriyor. Bu hakikatle, yalanın savaşı. Biz sadece Diyarbakır Valiliğinin değil Sur’daki insanların söylediklerini de yazacağız. Hakikate bağlı kalacağız ve yazmaya devam edeceğiz” dedi. 

Hatice Duman ise savunmasında iddia makamının iktidara geldiğinden beri AKP’nin yandaş basınına dönüşmeleri için yargılandıklarını ve biat etmeyeceklerini söyledi. Gazeteciler savunmalarında yaptıkları haberleri anlatarak, haberlerin suç unsuru taşımadığını aktardı. Avukatlar da davanın düşürülmesi yönünde savunma yaptı.

DAVA 4 EKİM’E ERTELENDİ 

Mahkeme, davaya konu olan Atılım gazetesinin Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosuna hangi tarihlerde götürüldüğüne, savunması dinlenmeyen sanıkların savunmasının alınmasına ve duruşmanın 4 Ekim 2016 tarihine ertelenmesine karar verdi.

Kaynak: Evrensel