ABD'de yayımlanan dış politika dergisi Foreign Policy'nin web sitesinde dün Kerkük operasyonuyla ilgili iki makale yayımlandı.

Makalelerde operasyonun İran'ı güçlendirdiği ve ABD'nin bölgedeki gelişmelere müdahale etmesi gerektiği düşüncesi öne çıktı.

‘TRUMP İŞE KERKÜK’TEN BAŞLAMALI’

Ranj Alaaldin imzalı "Trump İran'ı Durdurmak İstiyorsa İşe Kerkük'ten Başlamalı" başlıklı makalede İran yanlısı milislerin Irak ve Suriye'deki hareketliliğine değinildi.

IŞİD'le mücadelede öne çıkan İran destekli Şii milislerin Halk Seferberlik Güçleri adlı çatıda bir araya geldiklerini hatırlatan Alaaldin, bu milislerin Irak'ın istikrarını tehdit ettiğini ve çok sayıda Amerikalı ile Iraklıyı öldürdüğünü iddia etti.

"Bu artık sona ermeli" diyen Alaaldin Kerkük'teki Kürt yenilgisinin aynı zamanda ABD'nin yenilgisi olduğunu, ABD'nin Irak'ta Tahran'ın geçmesine asla izin vermeyeceği kırmızı çizgiler oluşturması gerektiğini söyledi.

Ortadoğu'da ABD'nin bıraktığı boşluğun düşmanları tarafından doldurulduğunu vurgulayan Alaaldin, ABD askerinin Irak'tan çekildiği 2011'den itibaren İran'ın bölgede mevzi kazandığının altını çizdi ve İran'a karşı Iraklı Kürtlerin silahlandırması gerektiğini savundu.

‘MÜTEFFİKLER SAVAŞIYOR’

Robbie Gramer ile Paul McLeary'nin imzasını taşıyan "Kerkük'te Irak-Kürt Çatışması İran Etkisine Daha Fazla Kapı Açıyor" başlıklı makalede de benzer değerlendirmeler yer aldı.

Dün Kerkük'te karşı karşıya gelen Irak ve Kürt güçlerinin her ikisinin de silah ve eğitimlerini ABD'den aldıklarının vurgulandığı yazıda ABD'nin iki müttefikinin karşı karşıya gelmesinin İran'ı güçlendirdiği savunuldu.

Yazıda Iraklı Kürt yetkililerin IŞİD tehlikesi bertaraf edildikten sonra ABD tarafından yüz üstü bırakıldıklarına dair şikayetlerine de yer verildi.

(Kaynak: Cumhuriyet)