13-19 Haziran tarihleri arasında yapılacak Trans Onur Haftası için İstanbul İnsan Hakları Derneği'nde İHD, LGBTİ İstanbul Derneği ve Trans Evi ortak açıklama yaptı.

Basın toplantısına İstanbul LGBTİ Derneği'nden Kıvılcım Arat, Ejder Narsap, İHD İstanbul şube başkanı Şenel Karataş, Trans Evi'nden Sevda ve Türkan katıldılar.

İHD İstanbul Şube Başkanı Şenel Karataş "Dün ABD'nin Orlando kentinde LGBTİ bireylerin gittiği bir barda IŞİD'in korkunç katliamını yaşadık. Orlando'da yaşanan bu vahşi katliamı kınıyorum" dedi. "Bunun homofobik, nefret katliamı olduğunu söyleyebiliriz" diyen Karataş, "Bu katliamalar daha boyutlanarak devam edecek. Karşı mücadele içinde olacağız" diye konuştu.

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği'nden Kıvılcım Arat da şöyle konuştu: "28 Haziran 1969 tarihinde ABD'nin New York şehrinde Marsha isimli bir trans kadının attığı bir taşla başlayan 'direniş' bugün de aynen devam ediyor. 'Direniş'in başladığı tarihten bu tarafa 47 yıl geçti, ancak hem translara uygulanan şiddet, baskı ve hem de buna karşı direniş dünyanın her yerinde devam ediyor. 'Direniş'in ne kadar gerekli olduğuna dün Orlando şehrinde yaşanan katliamdan sonra bir kez daha tanık olduk. IŞİD çetelerinin bizim coğrafyamızda gerçekleştirdiği katliamları biliyoruz. Bu çeteye tırlarla silah taşıyanlar da sorumludur. Bizler Ezidi, Kürt ve  Nusayri halklarına dönük katliamlara susmadık, susmayacağız, her yerde karşı mücadele/direniş içinde olmaya devam edeceğiz."

"ONUR YÜRÜYÜŞÜNÜ YAPACAĞIZ"


Demokrat Haber'in "Türkiye'de hem Trans Onur Yürüyüşü ve hem de devamında gelecek Onur Yürüyüşü üzerinde kimi tartışmalar devam ediyordu. Özellikle de Ramazan ayı münasebetiyle yürüyüşün yapılıp yapılmaması üzerine. Dün Orlando'da yaşanan IŞİD katlimından sonra şimdi güvenlik konusu tartışmaları daha da boyutlandıracak. LGBTİ örgütleri olarak sizler bu konuda ne konuşuyorsunuz?" sorusunu Kıvılcım Arat şöyle yanıtladı:

"Öncelikle şunu ifade etmeli ki bu katliamlar birçok ülkede ve de Türkiye'de çok defa karşımıza çıktı. IŞİD saldırılarını herhangi bir kalabalık içinde ya da bir işmerkezinde yapabiliyor. Sokaklarda yapıyorlar. Hedeflerinde çok geniş kesimler var. Bu nedenle yürüyüşlere bu eksenden bakmamalı. Bizler zaten her şekilde baskılar yaşıyoruz. 19 Haziran Trans Onur Yürüyüşünü yapacağız. Her şekilde direnmeye devam edeceğiz." (Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber)