Dünyanın en büyük konser prodüksiyonu olarak kabul edilen "The Wall" Hürriyet'in medya sponsorluğu ve Garanti Bankası ana sponsorluğunda BKM ve GNL organizasyonuyla 4 Ağustos 2013 Pazar günü ITU Stadyumunda sahnelenecek.

Roger Waters bu muhteşem dünya turnesiyle İstanbul'da sahnede olacak.

Elif Şafak, bu organizasyon öncesi Roger Waters ile Hürriyet gazetesi için buluştu. Waters'a özel hayatından sanat görüşüne kadar çeşitli sorular yönelten Şafak, Türkiye'deki barış sürecini de sordu.

İşte Elif Şafak'ın Roger Waters'la yaptığı söyleşinin 'barış süreci' ile ilgili olan o kısmı:

'BİR ÜLKEDE KANUN HER ŞEYDEN ÜSTÜN OLMALI'

Elif Şafak: Türkiye şu an tarihi bir süreçten geçiyor. Kürtlerle ilgili önemli açılımlar oldu. Bir barış sürecindeyiz. 'Beraber yaşama' kültürünü ve etiğini yeniden inşa ediyoruz adeta. Türkiye'yi ne kadar takip edebiliyorsunuz? İçinden geçtiğimiz barış süreciyle alakalı düşünceleriniz neler?

Roger Waters: Adalet sistemiyle ilgili tartışmalardan, Kürtlerle ilgili gelişmelerden haberdarım. Bence çok temel bir nokta var: Bir ülkede kanun her şeyden üstün olmalı. Bu Batı ülkelerinde bile böyle değil. Oysa bence tünelin ucundaki ışık hukukun üstünlüğünde gizli. İngiltere'yle ilgili gurur duyduğum çok az şey var. Bunlardan en önemlisi yargının bağımsızlığı. İngiliz hukuk sisteminin temelleri 15. yüzyıla dayanıyor. Daha o zamanlarda birileri oturup "Sadece kral, Tanrı ya da baronlar değil, halkın da haklarını korumalıyız" diye düşünmüş. Fransız İhtilali, Bağımsızlık Bildirgesi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi hakların eşit dağıtılmasının yolunda atılmış adımlar.

'ŞU AN VERİLEN MÜCADELE BİR HUKUK MÜCADELESİ'

Elif Şafak: Peki sizce Türkiye bu sürecin neresinde?

Roger Waters: Türkiye'de şu an verilen mücadele bence bir hukuk mücadelesi. İki önemli yol gösterici var: Türkiye laik ve demokratik bir ülke. Kimliğini bulmak ve birlik içinde yaşayabilmek için mücadele veriyor. Hem de sadece kendi içinde vermiyor bu savaşı. Politik ve dinsel köktencilikle benim uzaktan gördüğüm kadarıyla epeyce kahramanca mücadele ediyor... Türkiye benim için çok önemli bir yer ve tekrar ziyaret etmek için sabırsızlanıyorum. Geçen geldiğimizde otopark gibi bir yerde konser verdik. İzleyici tek kelimeyle harikaydı. Ama catering firması rezaletti. Türk mutfağı o kadar muhteşem bir mutfak ki o kadar kötü yemekleri bize nasıl yedirdiler aklım almıyor. Neyse konuyu dağıtmayalım. Türkiye'de neler olup bittiğini siz bana anlatın.

Elif Şafak: Türkiye'de son dönemde meydana gelen en büyük gelişme ordunun rolünün daralması. Türkiye'de ordu her zaman demokrasinin ve sistemin hamisi bir kurum olarak görülüyordu. Oysa siyaseti askerler değil, sivil politikacılar ve halk şekillendirmeli. Sivil toplum daha çok güç kazandı. Bu bence zaten olması gereken bir şeydi. Ancak diğer taraftan ifade ve düşünce özgürlüğü halen yeteri derecede önemsenmiyor. Cinsiyetler arası eşitlik ve kadına yönelik şiddet konusunda hâlâ kat etmemiz gereken çok uzun yollar var. Aile içi şiddet halihazırda Türkiye için çok önemli bir sorun. Türkiye elbette demokratik bir ülke ancak halen çok olgun bir demokrasiden bahsedemiyoruz. Kendi aramızda sürekli tekrarladığımız bir şaka var: Türk demokrasisinin ilerleyişi Mehter Takımı'na benziyor. İki ileri gidersek, bir geri geliyoruz. Özellikle de ifade özgürlüğü konusunda...

Roger Waters: Tıpkı her yerde olduğu gibi... Bence konuya şöyle bakmak lazım. Eğer Türkiye'de yaşayanlar ülkede olup bitenlerden medya aracılığıyla haberdar olabiliyorsa bu bile bir şeydir. Bazen başka ülkeler diğer ülkelerin iç politikasına o kadar karışıyor ki olup bitenlerden gerçekten bihaber olabiliyor ülkenin halkı, dolayısıyla da karar süreçlerine katılamıyor. Özgür irade çok önemli bir kavram.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.