PARİS – Kapitalist küreselleşme karşıtı, devrimci, anarşist ve sivil itaatsizlik yanlısı olarak değerlendirilen Fransız rapçı Keny Arkana, “Halk İsyanı” ve “Sivil İtaatsizlik” albümlerinden sonra bu kez “V pour Vérités” (Hakikatler için V) klipiyle dikkatleri üzerine çekti. Yeni albüm 23 Mayıs’ta çıkıyor.

Marsilyalı rapçı yeni albümünün çıkışından önce “V pour Vérités” ile sevenlerinin karşısına çıktı. Klipteki sahneler maskeli bir örgütün basın açıklamasını andırırken, ayaklanma sorunlarına ilişkin bir uzmanın televizyondaki haber programına çağrılmasıyla şarkının sözleri başlıyor.

Sunucu arada bir yayına girerek “teknik nedenden dolayı” özür dilerken, Arkana, “Soykırım politikası karşısında mücadelemiz meşrudur” diyerek devam ediyor.

Şarkıda medya manipülasyonlarına, zengin ülkelerdeki açlıklara, baskılara ve belki de halkın “eylem yapmaktan korkması için” ortaya atılan salgınlara işaret ediliyor. Sunucu bir yerde yeniden araya girerek bunun “terörist bir propaganda” olduğunu söylüyor.

Ve şarkı devam ediyor: “Zararlar karşısında tartışma yok, yalanlar medyanın ağzından çıkıyor. Bizi susturmak istiyorlar, işkencecilerimiz madalyalar dağıtıyor. Devlet terörizminin en fonksiyonel sütunları…”

Sunucu noktayı koyuyor: “Bay ve bayanlar, bu çileden çıkaran eylemden sonra özrümüzü tekrarlıyoruz. Nihai olarak yayınımızı geri aldık. Bu küçük grubun son derece tehlikeli olduğu gerçeğinde ısrar ediyoruz. Az önce duyduğunuz her şey, doğal olarak katıksız yalandan başka bir şey değil.”

Arkana 2004’te kurulan “La rabia del pueblo” (Halk İsyanı) kolektifinden dolayı küreselleşme karşıtı, anti-kapitalist, anarşist, devrimci ve anti-kolonyalist bir rapçı olarak değerlendiriliyor.

2006 yılında “Beton ve Parlayan Yıldız Arasında” albümünü çıkaran Keny Arkana, 2008 yılında da “Sivil İtaatsizlik” albümü ile güçlü bir dönüş yapmıştı. Marsilyalı rapçının yeni albümü Fransa’da en çok satan 15 albüm arasına girmişti. Her ne kadar ticari medyayı reddetse de Keny Arkana Fransız müzikal sahnesinde bir olgu haline geldi.

Keny Arkana özellikle “Halk İsyanı” şarkısı ile banliyö gençleri ve küreselleşme karşıtlarını coşturmuştu. 2006 yılında çıkan Halk İsyanı (La Rage du Peuple) şarkısı halen de halen de özellikle genç kitleler arasında büyük heyecan uyandırıyor. 1983 yılında Paris’in Boulogne-Billancourt banliyösünde doğan Keny Arkana, Arjantin kökenli bir Marsilyalı aslında. Zorlu bir çocukluk dönemi geçiriyor. Birçok eve yerleştirilen Arkana, defalarca kaçıyor. Banliyölerde büyüyen ve 12 yaşında okulu bırakan Keny Arkana daha sonra militan çevrelerde yer alıyor.

15 yaşında köklerini ararken Arjantin’de küreselleşme karşıtı hareketlerle karşılaştı ve Arjantin krizine ilişkin bir konferansa katıldı. İlk kez burada IMF, Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Sosyal Forumu gibi kavramlarla tanıştı. Güney Amerika, Arjantin, Brezilya, Chiapas’ı gezdi. Herhangi bir siyasi partide yer almayan Arkana, 2004 yılında Marsilya’nın merkezindeki Noailles semtinde Halk İsyanı isimli bir kolektif kurdu.

*Hakikatler için V: http://www.youtube.com/watch?v=jvP4VN53Wrs&feature=player_embedded

*Sivil İtaatsizlik: http://www.youtube.com/watch?v=ghUOVs7yTqs&feature=related

*Halk İsyanı: http://www.youtube.com/watch?v=Dlsx-ZblOBw&playnext=1&list=PL2E6C8DD8A6BF5393

ANF