Şilili devrimci müzik grubu Inti Illimani’nin Türkiye Gençlik Birliği'nin (TGB) davetlisi olarak 19 Mayıs'ta İstanbul'a gelecek olmasına birçok dinleyicisi tepki göstermişti. Dinleyiciler, "seni yoldaşca uyarıyoruz" dedikleri metinle birlikte bir de grubun bu konsere gelmemesi için bir imza kampanyası başlatmıştı.

 

http://imza.la/inti-illimani-ye-cagri başlıklı bir web sayfası ile imza kampanyası başlatan Inti Illimani dinleyicilerine şu ana kadar yüzlerce kişi destek verdi.

 

'YOLDAŞCA UYARIYORUZ'

Kendilerini İnti-Illimani dinleyicileri olarak isimlendiren grup internet üzerinden yaptıkları çağrılar ile, müzik grubuna şöyle seslenmiştişti: "19 Mayıs günü "Diriliş"ini kutlayacağını duyuran, faşist Kemalist gençliğin temsilcisi; üniversitelerde polislerle birlikte devrimci gençlere saldıran, işçilerle arasına set çeken, militarizm yanlısı, halkların kardeşliğine her defasında dil uzatan TGB'nin konser katılımcılarının arasında Şili halkının ve ezilenlerin sesi olan Inti Illimani grubu da bulunmakta. Inti Illimani'nin dünya devrimci müziğinin tarihinde yeri her daim faşizme karşı devrimcilerin, halkların yanında olmuştur. Şarkıları dünya devrimci gençlerinin ağzında heyecanla tekrarlanmıştır. Hrant Dink cinayetinde, Kürt halkına ve devrimcilere yönelik yapılan operasyonlarda tavrı belli olan TGB'nin düzenlediği bir etkinliğe katıldığı takdirde tarihe ve devrimcilere karşı bir ayıba imza atacağından ötürü yoldaşça uyarıyoruz; buna ortak olmayın! Milliyetçi ve faşistlere karşı devrimcilerin saflarına!"

 

INTI ILLIMANI’DEN CEVAP GELDİ

Türkiye’deki kampanyadan haberdar edilen grup bir yanıt gönderdi. Arjantin’de yaşayan gazeteci dostumuz Delil Delali’nin çevirdiği mektup şöyle:

 

Sevgili Türkiye halklarına...

 

Bundan 6 ay önce bize ulaşan bir çağrı, 19 Mayıs 2012 günü bizi Türkiye'de TGB'nin

düzenleyeceği bir konsere davet ediyordu. Uzun bir aradan sonra yeniden Türkiye’de olma düşüncesinin mutluluğuyla, bu teklife olumlu yanıt verdik. Ancak bundan bir hafta önce bize yollanan mail ve mesajlarda da, 6 ay önce söz verdiğimiz bu konsere katılmamamız isteniyordu. Öncelikle bize inançla bu mesajlari ve mailleri yollayan arkadaşlara teşekkürlerimizi iletir, bu konuyla ilgili açıklamamızı okumanızı rica ederiz.

 

Inti Illimani 45 yıldır müzik dünyasında, ezilenlerin sesi olma çabasındaki bir müzik grubudur Karmaşık Latin Amerika kültüründe köklerini arayan ve Latin Amerika yerli halkının kültürünü dünyaya tanıtmaya çalışan Inti Illimani, anti-kapitalist duruşuyla her zaman dünya ezilen halklarının yanında yerini almıştır. Şili'de Allende önderliğindeki sosyalist cephede, her zaman ön saflarda olmuştur. Bu nedenledir ki Faşist Pinochet döneminde 15 yıl sürgünde kalıp, Şili'yi esarete mahkum eden diktatörün faşist iktidarını yıkma mücadelesine sürgünde de devam etmiştir. Bu anlamda Inti IIIimani olarak kimliğimizden emin olmayanların, bizi biraz daha araştırmalarını öneririz.

 

Türkiye, coğrafi yapısı, tarihi ve kültürüyle farklı olmakla birlikte, karmaşık bir geçmişe sahip. Bu karmaşık gerçekliğe, Türkiye’li yoldaşlarımız kadar derinlemesine hakim değiliz elbette. Yıllar önce, İstanbul'a ilk ayak bastığımızda, o muazzam kültürü ve mozaik yapısı gözlerimizi kamaştırmıştı. İzleyen yıllarda, Türkiye gerçekliğini, Türkiye halklarının kimlikleri ve sevinçlerini kalbimize kazıdık, tıpkı acıları gibi.

 

Sorduk, sohbet ettik, anlamaya çalıştık, bu kadim geçmişi olan genç ülkeyi ve halklarını. Venceremos'u gözyaşları içinde okuduk, İstanbul’da, ODTÜ'de ve 100 bini aşkın Kürt'le birlikte Batman'da. Dünyanın devasa coğrafyasında atalarının topraklarında onurluca yaşamayı kafasına koymuş, hakları ve kimlikleri uğruna gözlerini kırpmadan ölmeyi seçmiş Kürt'lerle hem sevinçlerini paylaştık, hem de acılarını.

 

Evet, her toprağın gerçekliği karmaşıktır, ama Türkiye'nin gerçekliği karmakarışıktır. İmparatorluklar haritadan silinmiş olsa da, o kültürü ve onun ardıllarını dünyanın hiçbir haritasından silmeye kimsenin gücü yetmemiştir, tıpkı Türkiye halklarının gerçeği gibi. Ülkenizin bir gerçekliği daha vardı ki, bu hiç de yabancısı olduğumuz bir şey değildi: Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, küresel sermayenin insanların vicdanı üzerindeki hakimiyeti.

 

Biz sanatımızla, bu global tehdide karşı birlik olmayı umut ediyoruz. Bizim dilimiz politik değil, bizim dilimiz sanattır. Lütfen bizi ne ayrımcılığa davet edin, ne de bizden olmayanı diskalifiye etmeye. Bize “Türkiye'ye gelmeyin” demeyin, bizi sizinle buluşturacak her organizasyona davet edin, sizinle birlikte avazımız çıkıncaya kadar özgürlük şarkılarını seslendirelim. Birlik olmuş halk, asla kaybetmez.

 

Yalnızca birlik olabilirsek kazanabiliriz.

 

Hepinizi sevgiyle kucaklıyor, çok yakında İstanbul konserinde birlik şarkılarını birlikte söylemeye davet ediyoruz.

 

Sevgilerle,

 

Inti Illimani

 

Çeviri: Delil Delali / Arjantin

[email protected]

https://twitter.com/#!/DelilDelali

 
Demokrat Haber İstanbul