Türkiye’de Ermeni Soykırımı’nı doğrudan ele alan ilk kurmaca filmin dünya prömiyeri, 34. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde gerçekleşecek. Homo Politicus adlı kısa metraj film, festival programı kapsamında “Yüzyıllık Acı” başlıklı özel gösterim bölümünde yer alıyor.

Hacı Orman’ın yazıp yönettiği ve tamamı Almanca çekilen film, 1915 yazında Soykırım’ı durdurmak için Enver Paşa ile İstanbul’da görüşen ünlü Alman teolog Johannes Lepsius’un yaşadığı hayal kırıklığını konu ediniyor. 20 dakikalık filmin başrollerinde Alman oyuncu Peter Van Strombeck (Lepsius) ve Türk kökenli Alman oyuncu Mehmet Yılmaz (Enver Paşa) yer alıyor.

Proje aşamasındayken Ermenistan Türkiye Sinema Platformu tarafından Yerevan’da düzenlenen yarışmada mansiyon ödülü kazanan film, gerçek bir tarihi görüşmeyi referans alıyor. Filmin diyalogları, başta dönemin Alman ve Amerikalı tanıklarının bugün arşivlerde yer alan yazılı anlatımları, Enver Paşa’nın mektupları ve Talat Paşa’nın anıları olmak üzere, konuyla ilgili temel kaynaklara dayandırılıyor. Film, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Anadolu Kültür’ün maddi katkılarıyla tamamlandı.

Seanslar:
12 Nisan Saat: 19, 00, Atlas 2
16 Nisan Perşembe, Saat: 16.00, İstanbul Modern
17 Nisan Cuma, Saat: 21.30, Beyoğlu