Batman'da gerçekleştirilen "Yılmaz Güney Film Festivali" programında yer alan ve bugün gösterilmesi planlanan Aydın Orak'ın "Berivan" adlı belgeselin gösterimine 1 saat kala Batman Valiliği tarafından engellendi.

 

Valilik yaptığı yazılı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Anayasamızın temel ilkelerine aykırı, kamu düzenini olumsuz yönde etkileyen, tarihi olayları çarpıtan, toplumda kin ve nefret düşmanlığını körükleyen ve PKK propagandası yapan unsurlar içermesi nedeniyle ticari dolaşım ve gösterime sunulması oy birliğiyle uygun bulunmamıştır.”



Belgeselin gösterimi, daha önce, Bakanlığın oluşturduğu sektör temsilcileri, üniversite öğretim üyelerinin yanı sıra Bakanlık yetkililerinin yer aldığı Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu’nca “Tarihi olayları çarpıtma, Türk milleti arasında kin ve nefrete teşvik ve PKK propagandası” gerekçesiyle yasaklanmıştı.



Arşiv görüntüleri eşliğinde 1992 yılında Şırnak Cizre’deki kanlı Nevruz’u anlatan belgesel, 30. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin yanı sıra Avrupa’nın 10’dan fazla ülkesinde de gösterilmişti.

 

(Fotoğraf notu: Yılmaz Güney Sinema Salonu Müdürü Musa Anter’in oğlu Dicle Anter (solda), “Berivan” adlı belgeselin yönetmeni Aydın Orak, Yılmaz Güney Sinema Salonu’nda konuyla ilgili açıklama yaparken... )(Cumhuriyet)