Mersin'in Mezitli ilçesi'ndeki Soli Pompeiopolis Antik Kenti'nde başlatılan çalışma sonuçunda, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllara ait, karşılıklı 14 sütun ayağa kaldırıldı.

Kazı başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müze Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı, yaptığı açıklamada; Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok dönemi bünyesinde barındıran Soloi Pompeiopolis'in, Mersin tarihinin zenginliğini ortaya koyduğunu, gerçekleştirdikleri kazılarla tarih bilincini oluşturmayı ve bulunan kalıntıları gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Bir yandan kazı çalışmaları sürerken, diğer yandan Sütunlu Cadde'nin güney ucunda yaklaşık bir yıl önce bir pilot projenin başlatıldığını söyleyen Yağcı, "Sütunlu Cadde'deki 200 sütundan 33'ü günümüze kadar ayakta kalabilmiş. Başlatılan çalışma ile karşılıklı 7'şer olmak üzere 14 sütun ayağa kaldırıldı. İlerde yapılacak restorasyonlarda bu sayının artırılmasını planlıyoruz" dedi.

Bölgenin turizm potansiyeline de dikkat çeken Yağcı "Aynı zamanda burayı açık hava müzesine dönüştürme düşüncesindeyiz. Restorasyon çalışması ile beraber bir müze açılabilirse, Soli Pompeiopolis gerçekten önemli potansiyeli olan Mersin turizminde önemli bir yer edinebilir. Sütunlu Cadde'ye bağlanan liman da çok önemli. Buranın da kamulaştırılması halinde; Mezitli, dolayısıyla Mersin yaklaşık 400 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde bir tarihi alana kavuşacak" diye konuştu. (haberler.com)